Antena 3 CNN Externe Organizația Mondială a Sănătății ar putea închide biroul central din Europa, aflat la Moscova, din cauza războiului din Ucraina

Organizația Mondială a Sănătății ar putea închide biroul central din Europa, aflat la Moscova, din cauza războiului din Ucraina

Statele Organizației Mondiale a Sănătății vor pune în dezbatere o rezoluție împotriva Rusiei, săptămâna viitoare, după invazia acesteia în Ucraina. Biroul central din Europa, aflat la Moscova, ar putea fi închis.

Organizația Mondială a Sănătății ar putea închide biroul central din Europa, aflat la Moscova, din cauza războiului din Ucraina
Sursa foto: Twitter/ melodyinter.com
de Cerasela Stafie    |    05 Mai 2022   •   18:04

Rezoluția, care va fi pusă în dezbatere marți, a evitat sancțiuni mai dure, cum ar fi suspendarea Rusiei din consiliul de conducere al agenției globale de sănătate a ONU, precum și înghețarea temporară a drepturilor sale de vot, au declarat trei surse diplomatice și politice.

Proiectul, pregătit în mare parte de diplomații UE și depus la biroul regional al OMS pentru Europa în această săptămână, vine în urma unei cereri a Ucrainei, semnată de cel puțin alți 38 de membri, inclusiv Turcia, Franța și Germania. 

Mișcarea este văzută ca un pas politic care ar spori eforturile occidentale de a izola Moscova, mai degrabă decât să aibă consecințe semnificative asupra sănătății Rusiei sau a politicii globale de sănătate, pe care diplomații au spus că se străduiesc să le evite.

Textul se referă la o urgență sanitară în Ucraina și este destinat să condamne acțiunile militare ale Rusiei, care ar fi avut ca rezultat victime în masă, întreruperi ale serviciilor de sănătate, riscuri crescute de deces din cauza bolilor cronice, riscuri crescute de boli infecțioase și de evenimente radiologice și chimice în Ucraina, regiune și nu numai.

Documentul îi cere directorului regional, Hans Kluge, să exploreze ”posibila relocare” a Oficiului European OMS pentru Prevenirea și Controlul Bolilor Netransmisibile în afara Rusiei. Acum se află la Moscova de unde acoperă întreaga regiune. Nu se sugerează închiderea biroului de stat al OMS, tot la Moscova, care a fost înființat în 1998.

Rezoluția cere o posibilă suspendare a tuturor întâlnirilor din Rusia. Acesta îl încredințează pe șeful OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, să pregătească un raport privind urgența sanitară din Ucraina pentru principala sa Adunare Mondială a Sănătății (AMS), la sfârșitul acestei luni.

Rusia, membră a regiunii europene a OMS, nu a răspuns solicitărilor de comentarii, trimise de Reuters, privind întâlnirea și ordinea de zi expediate misiunii sale diplomatice de la Geneva, unde își are sediul OMS.

Rusia numește acțiunile sale din Ucraina o ”operațiune militară specială” pentru a dezarma Ucraina și neagă că atacurile sale au vizat civili. Ucraina și Occidentul spun că războiul este un act de agresiune neprovocat și au acuzat trupele lui Putin de crime de război.

Un purtător de cuvânt al OMS Europa a confirmat că un proiect de rezoluție, care nu a fost încă publicat oficial, va fi discutat la întâlnirea din 10 mai. El a spus că se așteaptă ca Rusia să participe la sesiune.

Se spune că au avut loc 191 de atacuri asupra infrastructurii de sanitare a Ucrainei de la începutul invaziei, provocând 75 de morți - un bilanț pe care Tedros l-a descris drept ”complet inacceptabil”. OMS nu atribuie responsabilitatea pentru aceste atacuri.

Suspendarea Rusiei din Comitetul Executiv al OMS, solicitată de Ucraina, nu a fost aprobată din cauza unor aspecte tehnice, au spus sursele, deși este încă posibil ca înghețarea drepturilor de vot să fie luată în considerare la WHA în perioada 22-28 mai.

Articolul 7 din Constituția OMS permite ca privilegiile de vot să fie înghețate în cazul unor ”circumstanțe excepționale”, deși această justificare a fost rareori folosită în istoria de 74 de ani a organismului. A fost pusă în aplicare împotriva apartheidului în Africa de Sud în 1964.

Rusia a fost suspendată luna trecută din Consiliul pentru Drepturile Omului de la Geneva din cauza unor rapoarte de ”încălcări sistematice și abuzuri asupra drepturilor omului” în Ucraina și de la Organizația Mondială a Turismului ONU, deși Rusia susține că a renunțat la ambele. 

Un diplomat care a urmărit discuțiile a spus că unii membri OMS sunt îngrijorați de faptul că sancțiunile mai dure ale OMS împotriva Rusiei ar putea prezenta riscuri mai mari pentru sănătate: ”este diferit de zonele economice. Nu vrem ca o parte a lumii să se întunece asupra bolilor infecțioase”.

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close