Antena 3 CNN Externe Paradisul care aduce MOARTEA. Povestea dramatică a SCLAVILOR care muncesc în Qatar pentru CM de Fotbal din 2022

Paradisul care aduce MOARTEA. Povestea dramatică a SCLAVILOR care muncesc în Qatar pentru CM de Fotbal din 2022

Paradisul care aduce MOARTEA. Povestea dramatică a SCLAVILOR care muncesc în Qatar pentru CM de Fotbal din 2022
de M.C.    |    04 Oct 2013   •   10:48

Desemnarea Qatarului drept țară organizatoare a Campionatului Mondial de Fotbal din 2022 (CM) a născut multiple controverse în 2010, atunci când FIFA a făcut anunțul. O țară fără tradiție fotbalistică, fără infrastructura necesară și cu o climă aspră a fost preferată în detrimentul altor candidați, precum Japonia sau Statele Unite.

Președintele FIFA, Sepp Blater, a afirmat de mai multe ori că infrastructura din Qatar nu poate fi adusă în discuție, la fel cum nici temperaturile de peste 40 de grade nu vor fi o problemă. ”Țările arabe merită o Cupă Mondială. Au organizat alte evenimente sportive importante, astfel că se vor putea descurca și în 2022” spunea Blatter pentru Al Jazeera, în urmă cu doi ani. Mai mult chiar, oficialul a recunoscut că au fost influențe politice în luarea acestei decizii.



Decizia Comitetului Executiv al FIFA a ajuns să fie din nou pusă la îndoială, după ce The Guardian a realizat o amplă anchetă, care evidențiază care sunt costurile organizării Campionatului Mondial. Și nu, nu este vorba despre bani, pe care Qatarul îi are din abundență, ci despre costurile umane.

Condițiile de muncă pentru lucrătorii sezonieri sunt inimaginabile și de la demararea lucrărilor și până în prezent, sute dintre aceștia au murit. Se estimează că, până în 2022, în același ritm, vor fi peste 4.000 de morți. 



Doar în ultimele săptămâni, zeci de muncitori din Nepal au murit în Qatar, iar miile de lucrători care se află acolo, muncesc în condiții mizere. În această vară media deceselor în rândul nepalezilor a fost de aproape unul pe zi, cei mai mulți din cauza infarcturilor.



Cei care constituie principala forță de muncă în vederea pregătirii CM sunt practic sclavi, așa cum este înțeles termenul în zilele noastre. O anchetă arată care sunt dimensiunile lucrărilor din Qatar, dar și problemele cu care se confruntă muncitorii. Unii nu au fost plătiți de luni întregi, iar altora le-au fost reținute salariile, pentru a nu putea pleca. Muncitorii au reclamat faptul că nu primesc apă în timpul orelor de lucru, sau că toate documentele le-au fost confiscate.



Am vrea să plecăm, dar compania nu ne lasă. Sunt furios față de modul în care suntem tratați, dar suntem neajutorați. Îmi pare rău că am venit aici, dar ce să fac? Am fost forțați să venim aici, pentru a ne câștiga existența, însă nu am avut noroc” a spus unul dintre miile de nepalezi, care lucrează la Lusail City. Acesta este un proiect gigant, pentru construirea unui oraș de la zero, cu un stadion de 90.000 de locuri, care urmează să găzduiască finala CM. Proiectul va costa peste 45 de miliarde de dolari.

Oficialii arabi spun că munca la proiectele legate direct de CM nu a început încă și că sunt profund îngrijorați de ”toate aceste zvonuri”.

Situația nepalezilor este cu atât mai gravă, deoarece aceștia au acumulat datorii importante acasă, acolo unde trebuie să plătească diverse comisioane către firma plasatoare a forței de muncă. Practic, au datorii, sunt neplătiți, fără documente și fără prea multe speranțe. Nu pot benefica de protecția legii, nu pot fugi, fiind în esență emigranți ilegali. În aceste condiții Qatarul a ajust ”o închisoare deschisă” afirmă Maya Kumari Sharma, ambasadaorul Nepalului în Qatar.



Replica celor incriminați a fost una promptă, toate acuzațiile fiind negate. Oficialii spun că nu au cunoștință de încălcări ale Codului Muncii, iar referitor la sutele de infarcturi în rândul muncitorilor, au spus că răspunsul se află la autoritățile nepaleze.

Între timp, una dintre problemele CM este pe cale să se rezolve. FIFA ia serios în calcul posibilitatea mutării turneului în iarnă, pentru a evita temperaturile de 50 de grade Celsius, atinse frecvent în timpul verii din Golf. Însă, sub nicio formă, nu se pune problema schimbării țării organizatoare. Un anunț oficial este așteptat în zilele următoare, scrie BBC.
Mai mult, forul fotbalistic și-a exprimat îngrijorarea privind modul în care sunt tratați muncitorii. Potrivit The Independent, oficialii FIFA se vor întâlni cu organizatorii Cupei Mondiale, pentru a lămuri și această chestiune.

 


×
Subiecte în articol: Qatar
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close