Antena 3 CNN Externe Parlamentul cipriot a amânat pentru marţi votul asupra taxei pe depozitele bancare

Parlamentul cipriot a amânat pentru marţi votul asupra taxei pe depozitele bancare

Parlamentul cipriot a amânat pentru marţi votul asupra taxei pe depozitele bancare
de M.T.    |    18 Mar 2013   •   15:51

Dezbaterea parlamentară asupra planului european de salvare ce prevede aplicarea unei taxe nepopulare asupra depozitelor bancare din Cipru a fost amânată pentru marţi, a anunţat preşedintele Parlamentului, Yiannakis Omirou, relatează AFP, citată de Mediafax.

Omirou a precizat că votul a fost amânat pentru marţi, ora 18.00 (ora României). Aceasta este a doua amânare, de sâmbătă şi până în prezent, a votului asupra măsurii ce prevede o taxă care poate ajunge până la 9,9% asupra tuturor depozitelor bancare.

Preşedintele Parlamentului cipriot a adăugat că au intervenit anumite schimbări faţă de această taxă, acestea urmând să fie prezentate Comisiei de Finanţe pentru a fi discutate, dar a precizat că nu s-a stabilit încă o oră pentru aceste discuţii.

Decizia amânării a fost luată de către lideri ai unor partide din Parlament, în urma unei informări transmise de preşedintele Nicos Anastasiades, a explicat el.

În schimbul acordării unui împrumut de zece miliarde de euro, creditorii au cerut aplicarea unei taxe speciale de 6,75% asupra tuturor depozitelor bancare de sub 100.000 de euro şi de 9.9% asupra celor ce depăşesc acest prag, ceea ce ar trebui să aducă 5,8 miliarde de euro.

Ministrul cipriot de Finanţe, Michalis Sarris, şi guvernatorul Băncii Centrale, Panicos Demetriades, au explicat luni că încearcă să găseascã o formulă de taxare mai puţin severă a depozitelor bancare pentru micii depunători.

„Împreună cu Banca Centralã, discutăm o reconfigurare a cotei de impozitare pentru a apropia de zero pe cei cu conturi cu o valoare mai mică de 100.000 de euro", crescând, în paralel, cota averilor mai mari, a declarat Sarris în faţa Comisiei pentru Finanţe din Parlament.

Decizia de taxare a depozitelor bancare din Cipru a provocat luni turbulenţe pe pieţele financiare mondiale, fiind afectate pieţele bursiere şi obligaţiunile statelor din Europa de Sud, a anunţat Reuters, potrivit Agerpres.

Toate pieţele bursiere din Europa au deschis luni în scădere, euro s-a depreciat faţă de dolar, ajungând la cel mai scăzut nivel in ultimele trei luni, în timp ce activele considerate sigure, cum ar fi aurul şi obligaţiunile guvernamentale germane sunt la mare căutare.

Bursa de la Londra a deschis luni în scădere cu 1,52%, în primele minute de la debutul tranzacţiilor indicele principal FTSE-100 ajungând la valoarea de 6.391,32 puncte. De asemenea indicele principal DAX 30 al bursei de la Frankfurt înregistra un declin de 1,5%, la 7.924,04 puncte, în timp ce indicele principal CAC 40 al bursei de la Paris a deschis luni în scădere cu 1,93%, la 3.761,89 puncte.

Bursa japoneză a închis luni în scădere cu 2,71%, indicele Nikkei-225 ajungând la nivelul de 12.220,63 puncte, în timp ce indicele principal Kospi al bursei de la Seul a înregistrat un declin de 0,92%, ajungând la valoarea de 1.968,18 puncte, iar indicele Shanghai Composite Index al bursei chineze a închis în scădere cu 1,68%, la 2.240,02 puncte.


×
Parteneri
Ion Iliescu, mesaj surpriză pe blogul personal
x close