x close

Personalităţile anului 2013. Snowden, Papa Francisc şi Malala Yousafzai printre oamenii anului

de O.P.    |    23 Dec 2013   •   13:48
Personalităţile anului 2013. Snowden, Papa Francisc şi Malala Yousafzai printre oamenii anului

Agenţia France Presse a ales zece personalităţi ale anului 2013, care fie au ţinut prima pagină a ziarelor, fie sunt reprezentative pentru o anumită luptă, evoluţie notabilă sau fenomen de societate.

EDWARD SNOWDEN

Toţi ascultaţi, toţi spionaţi, de la cel mai anonim dintre utilizatorii de internet la telefonul mobil al cancelarului german Angela Merkel.

Edward Snowden, în vârstă de 30 de ani, a dezvăluit programul american de supraveghere mondială a comunicaţiilor şi a declanşat o dezbatere planetară privind protecţia vieţii private. Catalogat drept trădător de Washington şi refugiat în Rusia, Snowden este însă considerat de mulţi cel care "a dat alerta", un eroic apărător al libertăţilor.

HASSAN ROHANI

Sufocat de sancţiuni economice, Iranul se deschide din nou către lume şi reia relaţiile cu "Marele Satan" american prin concesiile făcute pe tema programului nuclear.

Această mişcare, ce poate duce la o redistribuire a influenţelor în Orientul Mijlociu, este întruchipată de clericul moderat în vârstă de 65 de ani, pragmatic şi experimentat, ales în iunie la preşedinţia Iranului.

MALALA YOUSAFZAI

Ţinta unor ucigaşi în timp ce se întoarcea de la şcoală într-un autobuz şcolar, Malala Yousafzai a devenit simbolul luptei pentru educaţia fetelor în Pakistan, ţara sa natală, şi în Afganistan. Ea milita de mai mulţi ani pentru această cauză şi ţinea un blog pe site-ul BBC. Salvată de la moarte de chirurgii britanici, ea a impresionat întreaga lume, la doar 16 ani, prin determinarea, maturitatea şi claritatea gândirii sale. Ea îşi foloseşte neaşteptata notorietate pentru a aduce în atenţie cauza fetelor din Pakistan şi Afganistan.

PAPA FRANCISC

Când a apărut la balconul bazilicii Sfântul Petru, la 13 martie, a fost o surpriză enormă, dar şi un şoc. Un papă argentinian, Jorge Bergoglio, fusese ales. Un papă foarte diferit de predecesorii săi. Mai apropiat, mai accesibil, dar şi un comunicator mai abil, el pare dispus să abordeze problemele dificile pe care predecesorii săi au preferat să le evite şi în măsură să refacă imaginea Bisericii în rândul catolicilor şi nu numai.

CAMILA VALLEJO

Este una dintre noile feţe, foarte fotogenice, a mişcărilor de contestare multiforme care agită în prezent mai multe ţări din America Latină.Inspiratoare a protestelor studenţeşti care au avut loc în Chile în 2011, comunistă, ea a fost aleasă recent, la 25 de ani, deputată în Parlamentul unei ţări a cărei clasă politică este din ce în ce mai dominată de femei.

Socialista Michele Bachelet a recâştigat preşedinţia în faţa conservatoarei Evelyn Matthei într-o regiune în care alte femei deţin primele roluri în politică, precum argentiniana Cristina Kirchner şi braziliana Dilma Rousseff.

PRINŢUL GEORGE

Popularitatea excepţională a familiei regale în Marea Britanie este reprezentată anul acesta de bebeluşul regal, prinul George, şi de parcursul impecabil al părinţilor săi, prinţul William, şi soţia sa, Kate. George este cel de-al treilea în ordinea succesiunii la tron, după tatăl său şi bunicul său, Charles, care, la 65 de ani, încă îşi aşteaptă momentul de glorie.

După modelul Windsor-ilor, alte familii regale europene, precum cea din Belgia sau din Olanda, au reuşit să-şi reînnoiască imaginea.

 

 

Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati