Antena 3 CNN Externe Presiuni uriaşe asupra Republicii Moldova după semnarea acordului cu UE. Ce rol are RUSIA

Presiuni uriaşe asupra Republicii Moldova după semnarea acordului cu UE. Ce rol are RUSIA

Presiuni uriaşe asupra Republicii Moldova după semnarea acordului cu UE. Ce rol are RUSIA
de O.P.    |    04 Iul 2014   •   06:21

Liderul Transnistriei insistă asupra unui "divorţ civilizat" între Tiraspol şi Chişinău. Într-o conferinţă de presă susţinută la Moscova, Evgheni Şevciuk a declarat că vrea să obţină cât mai repede independenţa regiunii de dincolo de Nistru, profitând de criza din Ucraina.

Liderul de la Tiraspol a fost în vizită la Moscova pentru a semna o serie de acorduri guvernamentale cu Rusia.

Evgheni Şevciuc vrea cu orice preţ să obţină independenţa Transnistriei, nerecunoscută în prezent de niciun stat. Liderul de la Tiraspol speră ca separarea de Moldova să se producă fără incidente.

Şevciuk a fost la Moscova pentru a cere din nou sprijin şi a semnat mai multe acorduri între Rusia şi Transnistria.

Reacţia liderului de la Tiraspol vine la scurt timp după ce Moldova a semnat acordul de asociere cu Uniunea Europeană. Ucraina a semnat acelaşi document în ciuda conflictului din estul ţării, mai spune liderul transnistrean.

Cererile de separare de Chişinău s-au înmulţit în urma izbucnirii conflictului din Ucraina. În aprilie, Consiliul suprem de la Tiraspol a adoptat în unanimitate o solicitare către Rusia şi preşedintele Vladimir Putin privind începerea procedurilor de recunoaştere a independenţei Transnistriei. Cererea este motivată prin aşa zisul referendum din 2006, la care peste 97 la sută dintre votanţi au cerut alipirea la Federaţia Rusă.



×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Calendarul înscrierilor la creșă și grădiniță 2024
x close