Antena 3 CNN Externe Procesul de alegere a unui nou Papă va fi dificil și prelungit, spune un expert în drept canonic

Procesul de alegere a unui nou Papă va fi dificil și prelungit, spune un expert în drept canonic

B.N.
2 minute de citit Publicat la 16:27 21 Apr 2025 Modificat la 17:00 21 Apr 2025
Bazilica Sfantul Petru Vatican
Bazilica Sfantul Petru din Vatican Foto: Getty Images

Unul dintre cei mai importanţi experţi în drept canonic din Germania, Thomas Schüller, a spus că se aşteaptă la un conclav "dificil" ca urmare a decesului papei Francisc, pentru că grupul celor care trebuie să decidă cine va fi noul Papă este foarte eterogen, informează DPA, citată de Agerpres.

Reuniunea pentru alegerea unui nou papă va fi probabil una prelungită, a declarat pentru DPA acest expert din cadrul Universităţii Münster. "Cred că va fi un conclav mai lung, mai complex, întrucât grupul electorilor este eterogen'" a spus el.


Mulţi dintre cardinalii numiţi de Francisc în ultimii ani, care provin din diverse părţi ale lumii, nu pot fi clasificaţi ca aparţinând unor facţiuni sau tendinţe anume.

"Va fi interesant de văzut dacă grupul orientat către reforme va domina şi va cădea de acord asupra unui candidat", a declarat Schüller.

"Cum ar trebui să-i privim pe cei neafiliaţi? Cei din Mongolia, Timor sau în locurile unde papa a numit cardinali care nu sunt deloc obişnuiţi cu tradiţiile de la Roma, dar, să sperăm, au libertatea interioară de a-l alege pe cel pe care-l consideră cel mai bun?", a adăugat acesta.

Cea mai mare realizare a lui Papa Francisc

Potrivit lui Schüller, cea mai mare realizare a răposatului papă a fost aceea de a desfiinţa fixaţia Bisericii Catolice pentru Europa - şi aceea de a "conduce" Biserica spre zone mai puțin convenționale. ''Acest lucru poate fi constatat în faptul că toate popoarele şi naţiunile sunt acum reprezentate în Colegiul Cardinalilor''.

În ceea ce privește întrebarea dacă reformele impuse de papa Francisc vor rezista şi după moartea sa, acest lucru depinde foarte mult de succesorul acestuia, a spus Schüller. "Cu alte cuvinte: aşa cum am văzut în 1989, odată ce spiritul libertăţii s-a trezit, nu mai poate fi dat înapoi. Iar Francisc i-a împuternicit pe credincioşi".

Schüller a mai spus că primul papă din America de Sud a fost un papă critic cu cei care deţin puterea. "Nu i-au plăcut niciodată elitele economice şi tehnologice. Motivul era dorinţa sa conştientă de a-l urma pe Isus: grija pastorală aparţine celor mai săraci şi mai marginalizaţi".

Succesorii săi vor fi judecaţi conform acestui standard, a adăugat Schüller. 

Papa Francisc a murit la vârsta de 88 de ani a anunțat Vaticanul luni. Moartea suveranului pontif a fost anunțată de cardinalul Farrell într-o declarație transmisă de Vatican.

Papa Francisc (Jorge Mario Bergoglio, pe numele său de botez) a condus Biserica Catolică din 2013, urmându-i la șefia Bisericii Catolice Papei Benedict al XVI-lea (Josef Ratzinger), după demisia acestuia. Papa Francisc era argentinian de origine, fiind primul papă din Americi, primul papă din Ordinul Iezuit și primul papă din afara Europei din ultimele 13 secole.

×
x close