Antena 3 CNN Externe Proteste violente anti-vaccin în Franța. Jurnaliștii au fost atacați de manifestanți la Marsilia. La Paris, mai mulți jandarmi au luat foc după contactul cu o pubelă incendiată

Proteste violente anti-vaccin în Franța. Jurnaliștii au fost atacați de manifestanți la Marsilia. La Paris, mai mulți jandarmi au luat foc după contactul cu o pubelă incendiată

Peste 200.000 de oameni au protestat, sâmbătă, în orașele din Franța împotriva noilor măsuri anti-pandemie care includ obligativitatea permisului sanitar în majoritatea locurilor publice. Este un număr în creștere față de weekend-ul anterior, când au ieșit în stradă ceva mai mult de 160.000 de persoane, notează AFP.

Proteste violente anti-vaccin în Franța. Jurnaliștii au fost atacați de manifestanți la Marsilia. La Paris, mai mulți jandarmi au luat foc după contactul cu o pubelă incendiată
de Adrian Iclozan    |    31 Iul 2021   •   18:28

Peste 14.000 de oameni au ieșit să protesteze în Paris, unde presa a relatat episoade de confruntări violente, în care manifestanții au aruncat cu diverse proiectile, inclusiv petarde, în jandarmi iar aceștia au răspuns cu tunuri cu apă și gaze lacrimogene.

Ultimii participanți la protestul din Piața Bastiliei erau dispersați de poliție sâmbătă seară, în jurul orei 20, ora României, după încheierea oficială a mitingului. 

Anterior, un membru al CRS (Compagnie Republicaine de Securite, echivalentul jandarmeriei), a fost evacuat, sâmbătă, după violențele consemnate în Piața Republicii din capitala franceză, scrie le Figaro.

Publicația menționează că jandarmul a fost scos inconștient, după ce a fost, probabil, lovit de o petardă.

Evacuarea s-a făcut în huiduielile protestatarilor, care au alergat după jandarmi în timp ce aceștia își transportau colegul inert (clipul următor).

Ziarul mai consemnează violențe puternice în capătul coloanei de manifestanți care avansau spre Piața Bastiliei.

Cel puțin trei polițiști ar fi fost răniți, conform BFMTV.

Ciocnirile între protestatari și forțele de ordine au fost acompaniate de sunetul petardelor.

Participanții la marș au încercat să forțeze o baricadă CRS iar forțele de ordine au răspuns cu jeturi de gaze lacrimogene.

Mai mulți protestatari ar fi fost arestați, potrivit Le Figaro.

Către seară, pe măsură ce unii participanți au început să plece acasă din Piața Bastiliei, poliția a adus tunuri cu apă, pentru a-i dispersa pe manifestanții rămași.

Într-un incident separat, câțiva polițiști s-au împiedicat de o pubelă incendiată și au luat foc, ei înșiși, înainte ca flăcările care le-au cuprins echipamentul să fie stinse de alți colegi.

Protestele s-au extins în Franța de la jumătatea acestei luni, după ce președintele Emmanuel Macron a anunțat noi măsuri menite să combată pandemia și să accelereze procesul de vaccinare.

Între cei care au convocat mitingurile de sâmbătă se numără reprezentanții mișcării Gilets Jaunes și politicianul Florian Philippot, fost vice-președinte al formațiunii Frontul Național, condus de Marine Le Pen.

"Mobilizarea este impresionantă, cred chiar că aici sunt mai multe persoane decât în Piața Trocadero. Avem intenția de a ne diversifica acțiunile, mai ales prin boicotarea stabilimentelor cere solicită la intrare permisul sanitar", a spus Philippot, între două seflie-uri cu participanții la protest.

El nu a exclus posibilitatea de a organiza o nouă manifestare săptămâna viitoare, în funcție de decizia Consiliului Constituțional pe marginea legii anti-COVID. 

Decizia este așteptată în data de 5 august, în timp ce guvernul vrea ca legea să intre în vigoare pe 9 august.

Protestatarii anti-restricții de la Paris cred că vaccinul le modifică ADN-ul

La manifestarea din fața Ministerului Sănătății, convocată de formațiunea lui Philippot, au participat Margaret și Alexandra, mamă și fiică.

Ele spun că refuză să se vaccineze, întrucât vaccinul "modifică ADN-ul".

Michel, un bărbat de 60 de ani, declară că și-a pierdut încrederea în guvern după ce autoritățile au refuzat să aprobe tratamentul cu hidroxiclorochină.

Și el se opune ferm vaccinării.

Jeanne și Marie, femei la aproximativ 50 de ani, au refuzat să vorbească cu reporterul Le Figaro, numind publicația "o cârpă de șters pe jos".

Jurnaliștii, atacați la Marsilia

Jurnaliști ai posturilor France 3 și BFMTV au fost atacați la protestele anti-vaccin de la Marsilia, relatează presa franceză.

Polițiștii au fost nevoiți să intervină pentru a-i proteja pe jurnaliști de manifestanții furioși.

Incidentele au avut loc în fața clădirii Prefecturii.

Protestatarii au încercat să spargă baricadele poliției iar forțele de ordine au făcut cel puțin o arestare.

Potrivit presei franceze, mișcări de protest au avut loc și în alte orașe franceze, între care Toulouse, Montpellier, Nantes, Nancy, Marsilia și Nisa.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Foto galerie: proteste anti permis sanitar în Paris, Nisa și Marsilia

×
Subiecte în articol: paris restricții sanitare jandarmi
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close