Antena 3 CNN Externe Putin susține consolidarea dialogului cu UE propus de Merkel și Macron

Putin susține consolidarea dialogului cu UE propus de Merkel și Macron

Preşedintele rus Vladimir Putin susţine propunerea franco-germană privind stabilirea unor contacte directe între Bruxelles şi Moscova, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Putin susține consolidarea dialogului cu UE propus de Merkel și Macron
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    24 Iun 2021   •   17:31

„Percepem pozitiv această iniţiativă. Președintele Putin este în favoarea creării unui mecanism de dialog şi de contacte între Bruxelles şi Moscova”, a spus presei Dmitri Peskov, adăugând că „Bruxelles-ul şi Moscova au nevoie de acest dialog”.

Reuniţi în summit la Bruxelles, şefii de stat şi de guvern ai celor 27 de state membre ale UE urmează să discute joi seară despre relaţiile cu Rusia şi formatul de dialog cu Vladimir Putin, potrivit ordinii de zi.

La o săptămână după summitul organizat la Geneva între preşedintele american Joe Biden şi omologul său rus Vladimir Putin, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron au apreciat drept necesar să fie organizate întâlniri cu liderul de la Kremlin pentru a trata subiecte de interes major pentru UE.

Cancelarul Angela Merkel a apreciat că UE trebuie să găsească modalităţi de a intra în dialog direct cu Rusia, întrucât, argumentează ea, ”conflictele pot fi cel mai bine soluţionate prin dialog”.

”Nu este de ajuns ca preşedintele american (Joe Biden) să discute cu preşedintele rus (Vladimir Putin). Uniunea Europeană trebuie să-şi creeze la rândul ei diferite formate de discuţie” cu Moscova, a indicat anterior Merkel în faţa Bundestagului.

Emmanuel Macron a confirmat la sosirea la summit că doreşte şi el restabilirea dialogului cu Rusia, ”pentru stabilitatea continentului european”, adăugând că, în opinia sa, acest dialog trebuie să fie ”ambiţios” şi ”exigent”, astfel încât ”să nu cedăm nimic din valorile noastre” europene.

Dincolo de ideea de bază, ”chestiunea care se pune este formatul dialogului. Cum să se desfăşoare acest dialog? La ce nivel? Prin ce canal? Şi care trebuie să fie rolul instituţiilor europene?”, remarcă o sursă europeană.

În schimb, au apărut deja semne că planul franco-german ar putea avea efecte adverse, divizând UE în abordarea față de Moscova, care până acum a fost unitară.

În plus, mișcarea ar putea să submineze și eforturile președintelui SUA Joe Biden, care s-a întâlnit cu Putin chiar săptămâna trecută, într-o tentativă de a reseta relațiile.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că susţine crearea unui mecanism de dialog şi de contacte cu UE.

Într-un editorial publicat marţi de cotidianul german Die Zeit, în ziua când s-au împlinit 80 de ani de la invadarea Uniunii Sovietice de către Germania nazistă, el a pledat pentru ”restabilirea” unei alianţe a Rusiei cu Europa şi pentru a lăsa în urmă ”neînţelegerile” şi ”nemulţumirile” din trecut.

Preşedintele rus a dat asigurări că Rusia este deschisă ”unei cooperări corecte şi creative”, cum ar fi de exemplu stabilirea unui spaţiu comun de cooperare şi securitate ”de la Atlantic la Pacific”.

El a reproşat însă Europei că ”a sprijinit în mod activ lovitura de stat din Ucraina”, organizată de SUA şi care a provocat ”diviziunea internă” şi ”ieşirea Crimeei” din Ucraina.

×
Subiecte în articol: Angela Merkel Emmanuel Macron dialog
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close