Antena 3 CNN Externe Putin face apel la UE să preseze Ucraina pentru a permite tranzitul gazelor ruseşti

Putin face apel la UE să preseze Ucraina pentru a permite tranzitul gazelor ruseşti

Putin face apel la UE să preseze Ucraina pentru a permite tranzitul gazelor ruseşti
Sursa foto: Vladimir Putin
15 Ian 2009   •   10:09

Premierul rus Vladimir Putin a făcut un nou apel la Uniunea Europeană să preseze Ucraina pentru a permite tranzitul gazelor ruseşti, blocat de Kiev, transmite AFP.
"Europa trebuie să lanseze un semnal clar şi inteligibil, nu Rusiei cerându-ne să ne vindem producţia la preţ scăzut, ci Ucrainei, astfel încât ea să se comporte într-o manieră civilizată", a afirmat Vladimir Putin într-un interviu acordat canalului 1 al postului german de televiziune ARD şi difuzat pe site-ul de internet al guvernului rus.
"Ucraina vrea să pară o ţară civilizată. Atunci să nu blocheze tranzitul spre ţările europene, în ciuda dorinţei sale arzătoare de a obţine gaze sub preţul mondial", a adăugat acesta.
Putin atribuie originea acestei crize a gazelor "unui impas politic între clanurile ucrainene care se luptă nu pentru democraţie, ci pentru ambiţii personale şi pentru a avea acces la fluxurile financiare, inclusiv la comerţul de gaze ruseşti în interiorul şi în afara Ucrainei."
"Pentru a ieşi din această situaţie, trebuie să diversificăm capacităţile de debit şi transport. Trebuie să spulberăm iluziile statelor de tranzit al gazului. Este ca şi cu fetele decepţionate, care trebuie să constate că pretendenţii au şi alte opţiuni", a continuat primul ministru rus.
Premierul rus sugerează "intrarea cu Ucraina într-o fază de relaţii comerciale, inclusiv în privinţa preţurilor pieţei de tranzit, aşa cum a făcut Rusia cu Belarusul".
O altă posibilitate "ar fi înfiinţarea unui consorţiu internaţional care să închirieze gazoducte ucrainene şi eventual să ia parte la privatizare, dacă Ucraina o doreşte", a mai declarat Putin.
Agerpres

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Bani de la stat pentru tinerii care își găsesc un loc de muncă
x close