Antena 3 CNN Externe Putin întăreşte legăturile cu duşmanii sud-americani ai SUA

Putin întăreşte legăturile cu duşmanii sud-americani ai SUA

Putin întăreşte legăturile cu duşmanii sud-americani ai SUA
Sursa foto: putin chavez
01 Apr 2010   •   11:42

Putin întăreşte legăturile cu duşmanii sud-americani ai SUA


Rusia va cimenta legăturile militare şi energetice cu America Latină, odată cu vizita premierului rus Vladimir Putin la Caracas pentru a se întâlni cu cei mai mari duşmani ai SUA, preşedinţii din Venezuela şi Bolivia, Hugo Chavez şi Evo Morales.
Cei doi lideri de stânga pot privi vizita lui Putin ca pe un impuls, după ce secretarul american de stat Hillary Clinton declara recent la Washington că criticii SUA pierd teren în regiune .

Caracas şi Moscova au anunţat că discuţiile dintre Putin şi Chavez se vor concentra pe energie, agricultură şi apărare. Biroul lui Putin a anunţat de asemenea că energia va fi în centrul discuţiei cu Morales, care îl va întâlni pe Putin la Caracas vineri.


Venezuela, cel mai mare exportator de petrol din America de Sud şi membru al OPEC, caută fonduri şi tehnologie pentru a dezvolta zăcămintele de ţiţei şi doreşte împrumuturi pentru a cumpăra echipament militar rusesc.
Analiştii ruşi se aşteaptă la rezultate bune în urma vizitei, având ca exemplu India, de unde Putin s-a întors recent cu contracte de 10 miliarde dolari.
Chavez a fost la Moscova în septembrie pentru un împrumut de 2 miliarde dolari pentru arme.
Clinton şi-a exprimat preocuparea atunci pentru o potenţială cursă a înarmărilor în regiune.
Venezuela doreşte arme să reziste ?imperialismului american? în America latină, dar în ultima vreme s-au tensionat relaţile şi mai mult cu Columbia.

În februarie, un consorţiu de firme ruseşti şi compania venezueleană de stat PDVSA au anunţat crearea unei compani pentru a exploata zăcămintele din Junin 6 pe centura petrolieră Orinoco , despre care susţine că are cele mai mari rezerve de hidrocarburi din lume.

Aceasta va necesita 20 miliarde dolari investiţie pe 40 de ani pentru a produce 450.000 barili pe zi, o cincime din producţia actuală.
Antena3.ro

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close