Antena 3 CNN Externe Putin: Percheziţia de la Naftogaz discreditează Ucraina ca ţară de tranzit

Putin: Percheziţia de la Naftogaz discreditează Ucraina ca ţară de tranzit

Putin: Percheziţia de la Naftogaz discreditează Ucraina ca ţară de tranzit
Sursa foto: vladimir putin
11 Mar 2009   •   16:58

Recentul raid al serviciului de securitate ucrainean la monopolistul de gaz Naftogaz ar putea afecta încrederea în această ţară şi să forţeze Rusia să ia în considerare rute alternative, a declarat premierul rus.

Pe 4 martie, agenţi de securitate au percheziţionat sediul Naftogaz. Valentin Zemlianski, purtător de cuvând al companiei energetice ucrainene, declara că ofiţerii au cerut documentele originale ale contractului semnat pe 19 ianuarie de Naftogaz şi gigantul rus Gazprom.

?În mod evident, aceasta discreditează statul, şi ne face să ne gândim la rute alternative de a livra gazul către Europa?, a declarat Vladimir Putin la o conferinţă de presă de la Moscova, după discuţii interguvernamentale cu Ungaria.

Serviciul de securitate ucrainean - SBU, ?condus? de preşedintele Viktor Iulcenko, a acuzat Naftogaz de deturnara a 6,3 miliarde mc de gaz natural cumpărat din Rusia.

Disputa este văzută ca parte a unui joc politic dintre preşedinte şi premier. După raid, premierul Iulia Timoşenko declara că singurul scop al operaţiunii a fost de a paraliza activitatea Naftogaz şi să distrugă sistemul de distribuţie al gazlui în Ucraina şi sistemul de plăţi.

Serviciul de securitate a anunţat joi că a oprit ancheta asupra operaţiunilor Naftogaz după ce un tribunal a decis că aceasta este ilegală.


×
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close