Antena 3 CNN Externe Războiul din Nagorno-Karabah: Azerbaidjan a atacat regiunea în care trăiesc 120 de mii de armeni | Guvernul de la Baku anunță că luptele s-au încheiat după două zile

Războiul din Nagorno-Karabah: Azerbaidjan a atacat regiunea în care trăiesc 120 de mii de armeni | Guvernul de la Baku anunță că luptele s-au încheiat după două zile

Azerbaidjan a declanșat un atac pe scară largă în regiunea Nagorno-Karabah, unde trăiesc 120 de mii de armeni, și a anunța că nu se va opri până nu va controla complet această zonă muntoasă, disputată de zeci de ani cu Armenia.

Războiul din Nagorno-Karabah: Azerbaidjan a atacat regiunea în care trăiesc 120 de mii de armeni | Guvernul de la Baku anunță că luptele s-au încheiat după două zile
Sursa foto: hepta / Armenia Zuma Press / Gilles Bader
de Redacția Antena 3 CNN    |    20 Sep 2023   •   13:52

Capitala regională Stepanakert şi mai multe sate din apropiere au fost bombardate intens de forțele azere. Printre zecile de răniți se numără mai mulți copii.

"Eram aproape de deal când au început exploziile. Am reușit să supraviețuim. Eu și sora mea am supraviețuit, dar ea a fost rănită", a relatat un localnic.

Update: Azerbaidjan a anunțat că luptele s-au încheiat

Intervenția armată a Azerbaidjanului în Nagorno-Karabah s-a încheiat în două zile cu victoria forțelor Guvernului de la Baku, transmite Nexta_TV, canalul Telegram al opoziției belaruse.

Ministerul azer al Apărării a declarat că s-a ajuns la un acord iar formațiunile militare armene au depus armele. Armata azeră a precizat că tot acest proces a fost realizat în cooperare cu militarii din forțele ruse de menținere a păcii.

În Karabah, 32 de persoane şi-au pierdut viața, peste 200 au fost rănite, peste 7.000 vor să părăsească enclava, iar Armenia a deschis un dosar de genocid, acuzând Azerbaidjanul că a închis coridorul Lachin.

Știrea inițială

Ministerul Apărării din Azerbaidjan a anunțat începerea ofensivei militare la câteva ore după ce patru soldați și doi civili azeri au murit în explozii de mine în Nagorno-Karabah.

Citește și: Furie la Kremlin, după ce soldații americani au sosit în Armenia

"Am observat mișcări, cum ar fi aducerea unităților (armene) la un nivel ridicat de pregătire de luptă, crearea de unități suplimentare pentru mobilizare, creșterea acțiunilor de spionaj față de armata azeră, infiltrarea în profunzimea pozițiilor noastre și re-minarea zonelor deminate, precum și a drumurilor civile în scopul provocării teroriste", acuză Anar Eyvazov, purtător de cuvânt al Ministerului azer al Apărării

Numeroși armeni nemulțumiți de răspunsul țării la atacul Azerbaidjanului au protestat în fața parlamentului din Erevan, acuzându-și liderii că sunt trădători și cerându-le demisia.

"Este un genocid total (în Nagorno-Karabah). Nu este un război atunci când o națiune înfometată și dezarmată, aflată sub blocadă, nici măcar nu este capabilă să lupte", a răbufnit Tatev Karapetian, un locuitor din Erevan.

Atât ministrul rus de Externe, cât și secretarul de stat american au făcut apel la președintele Azerbaidjanului, Ilham Aliyev, să înceteze imediat acțiunea militară.

Franța cere reuniunea urgentă a Consiliului de Securitate al ONU

Franța, la rândul său, a cerut o reuniune de urgență a Consiliului de Securitate al ONU.

Autoritățile de la Baku au declarat că sunt pregătite pentru discuții, dar insistă ca "formațiunile militare armene ilegale să ridice steagul alb" și să își dizolve "regimul ilegal" din regiune.

Baku a propus pentru discuții localitatea Yevlakh, la aproximativ 100 de km nord de capitala regională a regiunii disputate.

Nagorno-Karabah este revendicată din anii '90 de Armenia și Azerbaidjan. Cele două țări au fost în război timp de 6 săptămâni, în 2020, pentru controlul acestei regiuni.

Atunci, ostilitățile s-au încheiat cu câștiguri teritoriale pentru Azerbaidjan, într-un armistițiu mediat de Rusia.

Post al voluntarilor armeni în zona coridorului Lachin, care leagă Armenia de regiunea Nagorno-Karabah

×
Parteneri
Sondajul de ultim moment pentru Primăria Capitalei
x close