Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 702. Kremlinul dezminte că Putin ar fi contactat SUA pentru discuții privind pacea în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 702. Kremlinul dezminte că Putin ar fi contactat SUA pentru discuții privind pacea în Ucraina

Război în Ucraina, ziua 702. NATO a subestimat mult capacitatea Rusiei de a-și realimenta forțele armate cu personal și muniție, a declarat pentru Bloomberg Martin Herem, comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei, potrivit Business Insider.

Război în Ucraina, ziua 702. Kremlinul dezminte că Putin ar fi contactat SUA pentru discuții privind pacea în Ucraina
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2024   •   22:40

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Olaf Scholz va merge în SUA pentru a discuta cu Joe Biden despre ajutorul acordat Ucrainei
  • Putin: Este evident că Ucraina a doborât avionul rusesc cu prizonieri ucraineni, probabil dintr-o eroare
  • Nu se întrevede un acord în Congresul SUA asupra ajutorului pentru Ucraina, potrivit preşedintelui Camerei
  • Rusia susţine că exerciţiile militare 'Steadfast Defender 2024' pot avea consecinţe "tragice" pentru Europa
  • Casa Albă face presiuni pentru deblocarea ajutorului pentru Ucraina, în faţa opoziţiei lui Trump
  • Ucrainenii l-au invitat pe președintele Chinei să participe la negocierile de pace din Elveția
  • Kremlinul dezminte că Putin ar fi contactat SUA pentru discuții privind pacea în Ucraina
  • Șeful Comitetului Militar NATO îi laudă pe civilii care se pregătesc pentru război cumpărând radiouri cu baterii
  • Șeful AIEA vizitează Ucraina și centrala nucleară Zaporojie
  • Putin ar fi dispus la discuții cu SUA despre războiul din Ucraina
  • Bloggeri militari ruși: 24 de piloți de drone ai Moscovei, uciși în Donețk cu o lovitură HIMARS
  • Anchetatorii ruși susțin că avionul a fost doborât de o rachetă ucraineană
  • Daria Trepova, condamnată la 27 de ani de închisoare pentru asasinarea bloggerului pro-Kremlin Maksim Fomin
  • Oficiali ruși de rang înalt ar fi trebuit să se afle avionul prăbuşit la Belgorod
  • Nepalul a cerut Rusiei să trimită înapoi cetățenii recrutați pentru a lupta în Ucraina

Update 22:40 Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, va efectua o vizită oficială la Washington în prima jumătate a lunii februarie pentru o întâlnire cu preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, în timp ce liderii occidentali încearcă să obţină sprijin pentru acordarea de asistenţă suplimentară Ucrainei.

Întâlnirea este planificată în condiţiile în care solicitare de urgenţă de 61 de miliarde de dolari din partea Casei Albe a intrat în impas în Congres, deoarece republicanii cer concesii privind politica de imigrare. Uniunea Europeană va organiza săptămâna viitoare un summit special pentru ca statele membre să ajungă la un acord asupra unui pachet de 50 de miliarde de euro.

Planul este de a organiza o întâlnire bilaterală la Casa Albă în a doua săptămână din februarie, potrivit unor persoane familiarizate cu această vizită, informează Bloomberg.

Scholz a îndemnat naţiunile să îşi intensifice sprijinul pentru Ucraina, avertizând la începutul acestei luni că ţările UE nu fac suficient pentru a ajuta Kievul. Germania este unul dintre principalii furnizori de arme şi asistenţă financiară pentru Ucraina şi a anunţat la sfârşitul anului trecut că intenţionează să ofere asistenţă militară în valoare de 8 miliarde de euro în 2024.

Update 22:00 Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat vineri că avionul militar de transport rusesc Iliuşin Il-76 prăbuşit miercuri în regiunea rusă de graniţă Belgorod a fost doborât de antiaeriana ucraineană şi că autorităţile de la Kiev ştiau că la bordul aeronavei se aflau prizonieri de război ucraineni, consemnează agenţiile Reuters şi EFE.

"Nu ştiu dacă au făcut-o deliberat sau dintr-o eroare pentru că nu au gândit bine lucrurile. Dar este evident că au făcut-o", a spus Putin la o întâlnire la Sankt Petersburg cu studenţi ruşi care participă la campania militară rusă contra Ucrainei.

"Direcţia principală de informaţii a armatei ucrainene ştia că (avionul) transporta militari, 65 din cei 190 stabiliţi" pentru un schimb de prizonieri, a continuat Putin.

El a mai menţionat că înaintea prăbuşirii avionului armata rusă a "detectat lansarea a două rachete din teritoriul controlat de regimul de la Kiev" şi urmează că anchetatorii ruşi să stabilească în zilele următoare cu ce tip de rachetă antiaeriană a fost doborât avionul.

Putin a exclus posibilitatea ca avionul să fi fost doborât din greşeală de antiaeriana rusă. "Sistemele noastre de apărare antiaeriană prin definiţie nu pot doborî un avion de-al nostru. Sunt prevăzute cu un sistem "amic-inamic" şi indiferent de câte ori operatorul apasă butonul, sistemele noastre de rachete antiaeriene nu funcţionează", a explicat preşedintele rus.

La bordul avionului se aflau 74 de persoane, dintre care 65 de prizonieri de război ucraineni care urmau să fie predaţi Ucrainei în cadrul unui nou schimb de prizonieri, şase membri ai echipajului şi trei însoţitori.

Moscova susţine că a atenţionat Kievul înainte ca avionul să intre în zona unde a fost doborât. Potrivit preşedintelui Comisiei de Apărare din Duma de Stat a Rusiei, serviciul militar de informaţii ucrainean a confirmat primirea atenţionării. Kievul neagă acest lucru şi cere o investigaţie internaţională şi acces la locul prăbuşirii avionului pe teritoriul rus, susţinând în plus că avionul ar fi transportat arme şi nu prizonieri ucraineni.

Update 20:30 Preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor a SUA, Mike Johnson, a estimat vineri că orice nou vot în această cameră pentru finanţarea ajutorului destinat Ucrainei şi pentru consolidarea frontierei SUA cu Mexicul în faţa migraţiei ilegale este "născut-mort", relatează France Presse.

Declaraţia vine în contextul în care, potrivit presei americane, fostul preşedinte republican Donald Trump, care urmăreşte să revină la Casa Albă, face presiuni asupra congresmenilor republicani pentru a bloca cererile bugetare formulate de rivalul său, preşedintele democrat Joe Biden.

Acesta din urmă a cerut noi fonduri în valoare de 61,4 miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia, demers blocat în Congres de republicani, care îi cer preşedintelui democrat măsuri ferme împotriva migraţiei ilegale la frontiera cu Mexic în schimbul autorizării acestor fonduri, pe care Biden le-a inclus într-un pachet mai larg de circa 100 de miliarde de dolari cu fonduri cu diverse destinaţii, inclusiv susţinerea Israelului şi consolidarea frontierei cu Mexic, pe unde vin migranţii ilegali.

Dar, potrivit lui Mike Johnson, democraţii doresc ca fondurile din acest pachet destinate frontierei cu Mexic să fie folosite mai degrabă pentru a gestiona sosirea migranţilor, nu pentru a descuraja acest aflux. Singura soluţie acceptabilă pentru republicani este restabilirea politicilor anti-migraţie stabilite de Trump, insistă preşedintele Camerei Reprezentanţilor, majoritar republicană, idee respinsă însă de democraţi, majoritari în Senat şi care încearcă să promoveze în această cameră o soluţie legislativă conformă poziţiei preşedintelui Biden.

În aceste condiţii, "dacă zvonurile despre conţinutul unui proiect de lege (dezbătut în prezent în Senat) sunt adevărate, acesta este născut-mort chiar înainte să ajungă în Camera Reprezentanţilor", a indicat Mike Johnson.

Ultimul pachet de ajutor militar american pentru Ucraina a fost anunţat pe 27 decembrie, iar Casa Albă a avertizat în mod repetat că, fără aprobarea de noi fonduri în Congres, Washingtonul nu va mai putea oferi Kievului alte ajutoare de acest fel.

Update 18:50 Ministerul rus de Externe a estimat vineri că manevrele militare "Steadfast Defender 2024", desfăşurate de NATO şi care sunt cele mai ample exerciţii militare desfăşurate de Alianţa Nord-Atlantică de la încheierea Războiului Rece, pot avea consecinţe "tragice" pentru Europa, consemnează agenţia EFE.

"Timp de mai multe luni, o grupare de 90.000 de efective din 31 de ţări membre ale NATO, plus Suedia, va opera activ în apropierea frontierelor ruse pe un teritoriu care se extinde din Norvegia până în România", a declarat la o conferinţă de presă purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova.

Un asemenea comportament al NATO, potrivit Moscovei, nu doar "sporeşte riscul de incidente militare", dar poate avea şi "consecinţe tragice pentru Europa".

Diplomaţia de la Moscova asigură în acest timp că Rusia "nu intenţionează să atace ţările NATO".

Preşedintele rus Vladimir Putin s-a deplasat joi în Kaliningrad, exclava rusă de la Marea Baltică situată între Polonia şi Lituania, la puţin timp după ce NATO a lansat programul de exerciţii militare "Steadfast Defender 2024, care se va desfăşura până în luna mai în principal în ţări de pe flancul estic al Alianţei.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, a negat că această vizită ar urmări să transmită un "mesaj" către NATO. El a asigurat totodată că au fost luate toate măsurile pentru a garanta securitatea liderului de la Kremlin în timpul zborului către exclava izolată de restul teritoriului rus, dar nu a dezvăluit ruta urmată de avionul lui Putin.

Update 17:30 Casa Albă a cerut senatorilor americani să ajungă la un acord privind ajutorul esenţial pentru Ucraina, pe fondul unor informaţii potrivit cărora Donald Trump caută să torpileze orice progres în acest dosar, relatează France Presse.

Potrivit media americane, marele favorit al dreptei la prezidenţiale îi incită pe republicani să se opună unui acord pentru a-l priva pe rivalul său, preşedintele democrat Joe Biden, de o victorie politică înaintea alegerilor din noiembrie.

În ultimele săptămâni, aleşii republicani au pus presiune pe administraţia Biden, legând orice nou ajutor pentru Ucraina de măsuri mai stricte împotriva imigraţiei, una din temele de campanie ale lui Donald Trump.

În ultimele zile, senatori republicani şi democraţi păreau că sunt pe punctul de a încheia un acord, remarcă AFP.

Totuşi, discuţiile bipartizane din Senatul american cu privire la un acord privind securitatea frontierelor, pe care unii republicani l-au pus drept condiţie pentru continuarea ajutorului acordat Ucrainei, au atins un punct critic, au declarat unii legiuitori, în timp ce un ales republican de top nu a exclus că ar putea fi nevoie de un "plan B" pentru a oferi mai mult ajutor aliaţilor SUA, inclusiv Israelului, informează Reuters.

Bugetul destinat ajutorului pentru Ucraina s-a epuizat din cauza lipsei unui acord în Congres, în timp ce Kievul este din ce în ce mai îngrijorat de lipsa ajutorului din partea SUA şi de asemenea din partea Uniunii Europene, principalii săi susţinători după invazia declanşată de Rusia în februarie 2022.

Casa Albă asigură că a gestionat acest dosar de "bună credinţă" cu republicanii, în special în timpul unei întâlniri la care a participat preşedintele în persoană săptămâna trecută.

"Vom continua să fim de bună credinţă şi sperăm că republicanii vor rămâne la masa negocierilor pentru ca să putem ajunge" la un rezultat, a declarat presei o purtătoare de cuvânt a Casei Albe, Olivia Dalton.

Mai ales că Rusia "urmăreşte îndeaproape" evoluţia sprijinului acordat de Washington Ucrainei, a subliniat la rândul său John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale al SUA.

"Ucraina se pregăteşte să trăiască luni critice în plină iarnă, în timp ce primăvara se apropie. Iar ruşii nu au arătat nicio intenţie de a renunţa la atacurile cu drone şi rachete", a insistat Kirby, citat de AFP.

Update 16:00 Ucrainenii l-au invitat pe președintele Chinei, Xi Jinping, să participe la un summit de pace alături de alți lideri mondiali, a declarat principalul consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski. Întâlnirea ar trebui să aibă loc în Elveția.

Elveția a fost de acord să gazduiască summit-ul, dar încă nu au fost stabilite locul și data.

„Invităm cu siguranță China să participe la summit, la cel mai înalt nivel, la nivelul președintelui Republicii Populare Chineze. Participarea Chinei va fi foarte importantă pentru noi. Ne implicăm partenerii noștri din lume, astfel încât ei să transmită părții chineze cât de important este să participe la un astfel de summit”, a spus consilierul Igor Zhovkva, potrivit Sky News.

Experții cred că implicarea Chinei în discuțiile de pace ar putea fi esențială în încheierea războiului. Xi este unul dintre aliații cheie ai lui Putin și opinia sa va cântări decisiv în decizia părții ruse.

De asemenea, cele două țări au întărit legăturile economice ceea ce ar constitui un alt motiv al Rusiei de a asculta părerea Chinei. După declanșarea războiului din Ucraina, Beijingul a rămas de partea Rusiei, dar liderii chinezi au spus frecvent că integritatea teritorială a tuturor țărilor trebuie respectată.

Update 14:36 Avertismentele privind izbucnirea, în viitorul apropiat, a unui război între NATO și Rusia se înmulțesc în cascadă.

După planul secret al Bundeswehr, dezvăluit de presa germană și care prognoza un conflict militar direct în vara anului viitor, au urmat alte semnale similare.

Șeful armatei britanice, generalul Patrick Sanders, a cerut, recent, formarea unei armate de 120.000 de oameni în trei ani.

Un fost comandant militar-adjunct al NATO, generalul britanic Richard Sherriff, a spus, joi, pentru Sky News, că Marea Britanie trebuie să se pregătească pentru ceea ce este "de neconceput" și să ia în calcul recrutarea civililor.

La tabloul zugrăvit de aceste declarații se adaugă și vizita întreprinsă, joi, de președintele rus Vladimir Putin, în exclava Kaliningrad, după ce Alianța militară Nord-Atlantică a început cel mai amplu exercițiu militar de după Războiul Rece.

În acest context, amiralul olandez Rob Bauer, șeful Comitetului Militar al NATO, a afirmat, la rândul său, că mulți dintre oamenii obișnuiți nu înțeleg cât de mare este pericolul unei confruntări militare cu Rusia.

El i-a lăudat pe cei care își iau măsuri de precauție în perspectiva unui război și "cumpără aparate radio cu baterii". 

"Foarte bine! Trebuie să ai apă, trebuie să ai un radio cu baterii, trebuie să ai o lanternă cu baterii, ca să te asiguri că poți supraviețui primelor 36 de ore", a declarat Bauer.

Update 13:32 Rafael Grossi, șeful organismului de supraveghere nucleară al ONU, va vizita Ucraina, inclusiv Kievul și centrala nucleară Zaporojie, aflată sub ocupație rusească.

Vizita șefului AIEA va avea loc săptămâna următoare, a anunțat, vineri, Agenția Internațională pentru Energie Atomică.

Update 12:31 Kremlinul a dezmințit, vineri, o relatare făcută de Bloomberg, potrivit căreia Vladimir Putin ar fi "sondat" Statele Unite pentru posibile discuții privind încetarea războiului din Ucraina.

Potrivit Bloomberg, liderul rus s-ar fi arătat dispus să ia în considerare renunțarea la cererile-cheie de securitate ale Rusiei, înclusiv neutralitatea Ucrainei și eventuala aderare a acesteia la NATO.

Bloomberg a relatat că Putin "testează apele" pentru a afla dacă Washingtonul este pregătit să se angajeze în discuții și că a contactat Washingtonul prin canale indirecte.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus însă că relatarea Bloomberg este "complet greșită și nu corespunde absolut deloc realității".

Update 10:45 Președintele rus Vladimir Putin ar fi deschis la discuții cu Statele Unite ale Americii în ceea ce privește războiul din Ucraina.

Oficialii americani, însa, susțin că nu sunt la curent cu presupusele propuneri din partea liderului de la Kremlin și nu observă nicio intenție din partea lui Putin în această direcție.

Persoane apropiate Kremlinului au declarat că semnalele au fost transmise chiar luna trecută autorităților americane, printr-un intermediar.

Potrivit acestora, liderul rus ar fi dispus să renunțe la condiția statutului de neutralitate pentru Ucraina, inclusiv la opoziția față de aderarea acesteia la NATO.

Update 09:30 Un incident de securitate în armata rusă s-a soldat cu pierderea a peste 20 de operatori de drone pe frontul din Ucraina, anunță mai mulți bloggeri militari ruși pe Telegram.

Informația propagată de bloggerii ruși nu este însă confirmată oficial.

"Forțele de apărare ucrainene au efectuat o lovitură reușită asupra unui grup de militari ruși în partea ocupată a regiunii Donețk, folosind un sistem lansator de rachete multiple HIMARS. Grupul nu era format doar din trupe regulate, ci și din operatori de drone convocați pentru antrenament.

După cum știm, operatorii de drone sunt ținta specială a forțelor ucrainene.

S-ar fi înregistrat 24 de morți și patru răniți în urma loviturii. Blogger-ul militar Romanov îl acuză pe șeful cursului de pregătire de neglijență, pentru că a trimis invitații pe Telegram, ce puteau fi ușor interceptate de Forțele de Apărare ucrainene", se spune într-o postare pe rețeaua X a contului WarTranslated.

De partea ucraineană, consilierul Anton Gherașcenko a relatat o versiune asemănătoare.

"Canalele rusești de Telegram raportează un atac, pe 24 ianuarie, asupra terenului de antrenament militar ocupat de Rusia, din apropiere de Ilovaisk. 'Corespondenții militari' ruși au relatat că atacul (aparent realizat cu Himars) a fost efectuat asupra unui grup de operatori de drone care se aflau acolo pentru antrenament", a scris oficialul ucrainean pe X.

Update 08:30 Avertismentul unui general: NATO a subestimat capacitatea Rusiei de a-și reaproviziona armata cu trupe și muniție. Martin Herem, comandantul Forțelor de Apărare ale Estoniei susține că noile informații privind capacitățile Rusiei de a se regrupa au declanșat o reevaluare în cadrul alianței militare, fiind emise avertismente privind pregătirea pentru un război de lungă durată. 

Contrar previziunilor anterioare, Rusia poate produce acum câteva milioane de proiectile de artilerie pe an și poate recruta sute de mii de soldați, a spus el.

„Mulți oameni credeau că Rusia nu poate mai mult de atât - astăzi, faptele ne spun altceva”, a declarat Herem pentru Bloomberg. „Rușii pot produce de câteva ori mai multă muniție”, a adăugat el. 

Război în Ucraina, 25 ianuarie 2024 | 27 de ani de închisoare pentru femeia care l-a aruncat în aer pe bloggerul rus Vladlen Tatarsky

Război în Ucraina, 24 ianuarie 2024 | Ucraina afirmă că nu are "informaţii de încredere" despre pasagerii de la bordul avionului rusesc

Război în Ucraina, 23 ianuarie 2024 |  Atacuri în Harkov și Kiev | Cinci persoane au murit și alte 40 au fost rănite

Război în Ucraina, 22 ianuarie 2024 |  Rusia ar putea câștiga războiul în câteva săptămâni

Război în Ucraina, 21 ianuarie 2024 | Război în Ucraina, ziua 697. Președintele Volodimir Zelenski l-a invitat pe Donald Trump să vină la Kiev

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
El este tânărul de 27 de ani, ucis pe o stradă din Suceava!
x close