Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 823. Zelenski, apel către Joe Biden și Xi Jinping să se alăture summitului pentru pace

Război în Ucraina, ziua 823. Zelenski, apel către Joe Biden și Xi Jinping să se alăture summitului pentru pace

Război în Ucraina, ziua 823. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat duminică pe liderii din SUA și China să se alăture unui viitor summit pentru pace, afirmând că prezența la summit va „arăta cine în lume vrea cu adevărat să pună capăt războiului”.

Război în Ucraina, ziua 823. Zelenski, apel către Joe Biden și Xi Jinping să se alăture summitului pentru pace
Sursa foto: Profimedia Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Mai 2024   •   19:15

Cele mai importante informații din ultimele 24 de ore:

  • Olaf Scholz insistă ca armele furnizate de ţara sa Ucrainei să nu fie utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei
  • Bilanțul atacului de la Harkov a ajuns la 14 morți
  • Italia nu vrea ca Ucraina să atace teritoriul rusesc cu arme occidentale
  • Forțele ucrainene au distrus 12 rachete și toate cele 31 de drone lansate de Rusia în timpul ultimului său atac aerian
  • G7 își propune să folosească activele rusești înghețate pentru a ajuta Ucraina
  • Hipermarket din Harkov, lovit de armata rusă. Şase oameni au murit și alte zeci au fost răniți
  • Un alt sat ucrainean, cucerit de armata rusă
  • Pierderile rusești, în timpul ofensivei de la Harkov, de opt ori mai mari decât cele ucrainene, afirmă Volodimir Zelenski
  • Forțele rusești au preluat controlul asupra satului Arkhanhelske din estul regiunii ucrainene Donețk
  • Rusia ar putea folosi acordul de încetare a focului pentru a pregăti o nouă ofensivă
  • Peste o jumătate de milion de soldați ruși au fost uciși sau răniți în Ucraina în timpul războiului care durează de 27 de luni

Update 19:15. Cancelarul german Olaf Scholz insistă ca armele furnizate de ţara sa Ucrainei să nu fie utilizate împotriva unor obiective de pe teritoriul Rusiei, scrie Agerpres, citând DPA.

"Avem reguli clare convenite cu Ucraina pentru livrările de armament făcute până acum. Şi acestea funcţionează. Cel puţin aceasta este teoria mea", a declarat şeful guvernului la un eveniment de la Berlin consacrat împlinirii a 75 de ani de la adoptarea Constituţiei Germaniei.

Update 17:00. Bilanțul atacului de la Harkov a ajuns la 14 morți. Președintele Volodimir Zelenski avertizează că Rusia se pregătește să își intensifice ofensiva de-a lungul graniței de nord a Ucrainei.

Bilanțul victimelor a crescut la 14 morți în urma atacului aerian cu bombă asupra unui mare magazin de materiale de construcții din orașul Harkov.

Bombardamentul de la Harkov de sâmbătă după-amiază s-a soldat și cu 43 de răniți și 16 dispăruți, a declarat inițial guvernatorul Harkovului, Oleh Syniehubov, după atac, potrivit AP.

Într-o declarație video, Zelenski a spus că Rusia pregătește acțiuni ofensive la 90 de kilometri nord-vest de al doilea oraș ca mărime din Ucraina. El a spus că rușii „adună un alt grup de trupe în apropierea graniței noastre".

El nu a precizat unde sunt adunate trupele, dar oficialii ucraineni și-au exprimat îngrijorarea puternică în legătură cu regiunea Sumy. Atât orașul Harkov, cât și Sumy, cu aproximativ 250.000 de locuitori, se află la aproximativ 25 de kilometri de granița cu Rusia.

În ultimele săptămâni, trupele Moscovei au capturat sate din zona Harkov, iar analiștii spun că este posibil ca acestea să încerce să ajungă în raza de acțiune a artileriei din oraș. Autoritățile ucrainene au evacuat peste 11.000 de persoane din regiune de la începutul ofensivei, la 10 mai.

Forțele rusești desfășoară atacuri ofensive de-a lungul liniei frontului de 1.000 de kilometri, cu lupte crâncene în direcția Chasiv Yar din regiunea Donețk, unde „intensitatea ostilităților este destul de mare", potrivit unei declarații a Statului Major General al Ucrainei. „Forțele de apărare iau măsuri pentru a împiedica înaintarea inamicului", se arată în declarație.

Update 15:00. Ministrul italian de externe, Antonio Tajani, a răspuns la declarația secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, care a cerut aliaților care furnizează arme Ucrainei să ridice interdicția de a le folosi pentru a lovi obiective militare din Rusia. „Suntem parte integrantă a NATO, dar fiecare decizie trebuie luată în mod colectiv”, a spus Tajani, citat de agenția italiană Ansa, relatează BBC Rusia.

Update 13:45 Bilanțul atacului de sâmbătă asupra unui magazin cu materiale de construcții din Harkov a crescut, a anunțat guvernatorul regiunii Harkov, Oleh Syniehubov, citat de The Kyiv Independent.

Peste 40 de persoane au făst r[nite, iar alte 16 sunt date dispărute, a anunțat duminică poliția națională din Ucraina.

Update 12:30 Președintele ucrainean Volodimir Zelenski i-a invitat duminică pe liderii din SUA și China să se alăture unui viitor summit pentru pace, afirmând că prezența la summit va „arăta cine în lume vrea cu adevărat să pună capăt războiului”, relatează Reuters.

Armata rusă a avansat în ultimele săptămâni pe câmpul de luptă și a intensificat atacurile aeriene asupra orașelor, motiv pentru care Kievul speră ca summitul pentru pace, programată să aibă loc înn iunie din Elveția, va contribui la creșterea presiunii internaționale asupra președintelui rus Vladimir Putin.

Într-o filmare realizată în interiorul rămășițelor carbonizate ale unei tipografii distruse joi într-un atac aerian rusesc, Zelenski li se adresează direct în engleză celor doi șefi de stat.

„Fac un apel la liderii lumii care sunt încă în afara eforturilor globale ale summitului pentru pace– la președintele Biden, liderul Statelor Unite, și la președintele Xi, liderul Chinei”, spune el. „Vă rog, arătați că voi conduceți eforturile în promovarea păcii – pacea adevărată și nu doar o pauză între atacuri”.

Apelul lui Zelenski au venit la două zile după ce surse ruse au declarat pentru Reuters că Putin este gata să oprească războiul din Ucraina printr-o încetare a focului negociată care recunoaște liniile actuale ale câmpului de luptă.

Zelenski și susținătorii Ucrainei spun că o încetare a focului nu va ajuta decât să se rearmeze și să se regrupeze Rusia.

Update 11:17  Doi morţi şi zece răniţi, inclusiv un băiat în vârstă de opt ani, într-un bombardament ucrainean cu în Belgorod, a anunţat guvernatorul rus Viaceslav Gladkov, citat de AFP.

Update 09:30 Forțele ucrainene au distrus 12 rachete și toate cele 31 de drone lansate de Rusia în timpul ultimului său atac aerian din timpul nopții, au declarat duminică forțele aeriene ucrainene, informează Reuters.

Două rachete hipersonice Kinjal au trecut de apărarea aeriană, dar autoritățile nu au oferit imediat detalii despre locul unde au lovit.

Forțele aeriene au declarat că rachetele și dronele au fost doborâte deasupra unor părți din sudul, centrul, vestul și nordul Ucrainei.

Update 08:15 Atacuri ale ruşilor asupra unui aglomerat magazin de bricolaj şi asupra unei zone rezidenţiale din oraşul ucrainean Harkov au ucis, sâmbătă, cel puţin şase persoane şi au rănit alte câteva zeci, afirmă oficiali locali, citaţi de Reuters.

Şase persoane au fost ucise după ce două bombe ghidate au lovit, sâmbătă, hipermarketul de bricolaj dintr-o zonă rezidenţială a oraşului, a declarat, la televiziunea naţională, guvernatorul regional Oleg Sinegubov.

Cel puţin doi dintre cei morţi erau angajaţi ai magazinului. Patruzeci de persoane au fost rănite, cel puţin trei fiind în stare gravă. Şaisprezece persoane erau încă date dispărute, a spus Sinegubov.

Primarul din Harkov, Igor Terekov, a afirmat că aproximativ 120 de persoane se aflau în magazin când bombele au căzut.

”Atacul a vizat centrul comercial, unde se aflau multe persoane  - acesta este în mod evident terorism”, a spus Terekov.

În ultima săptămână s-a observat o creştere a atacurilor asupra oraşului, după ce trupele ruseşti au năvălit peste graniţă, deschizând un nou front la nord de oraş.

Rusia a bombardat Harkovul, care se află la circa 30 de kilometri de graniţă, pe tot parcursul războiului, ajungând la periferii într-o încercare nereuşită de a-l cuceri, în 2022.

 Update 00:00 G7 și aliații săi au înghețat aproximativ 300 de miliarde de dolari din activele financiare rusești, cum ar fi principalele valute și obligațiuni guvernamentale, la scurt timp după ce Moscova și-a invadat vecinul în februarie 2022.

„Facem progrese în discuțiile noastre cu privire la posibilele căi de a avansa profiturile extraordinare provenite din activele suverane rusești imobilizate în beneficiul Ucrainei”, a transmis G7 la finalul unei reuniuni de două zile în nordul Italiei.

Finanțarea pentru Ucraina și satisfacerea forței de export în creștere a Chinei au fost principalele teme abordate în comentariile miniștrilor de finanțe în timpul reuniunii din orașul Stresa.

Statele Unite au făcut presiuni asupra partenerilor săi din G7 - Japonia, Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Canada - pentru a susține un împrumut care ar putea oferi Kievului până la 50 de miliarde de dolari pe termen scurt.

Cu toate acestea, formularea prudentă a declarației, care nu conține cifre sau detalii, reflectă multe aspecte juridice și tehnice care trebuie să fie puse la punct înainte ca un astfel de împrumut să poată fi acordat, scrie Reuters.

Problema va fi acum discutată de liderii G7 la summitul din sudul Italiei de la mijlocul lunii iunie.

„Nu suntem încă pregătiți să găsim măsuri suplimentare și clare pentru a finanța Ucraina, dar acesta este acum un subiect de lucru”, a declarat presei ministrul german de finanțe, Christian Lindner.

Ministrul rus de finanțe, Anton Siluanov, a declarat că Moscova va da o ripostă dacă G7 își va duce amenințarea până la capăt. Guvernul său a preluat deja controlul asupra unor întreprinderi occidentale active în Rusia.

Secretarul american al Trezoreriei, Janet Yellen, a declarat că un împrumut pentru Kiev este doar „principala opțiune” pe care liderii G7 o vor lua în considerare luna viitoare, dar nu a dorit „să scoată nimic de pe masă ca o posibilitate viitoare”.

Război în Ucraina, 25 mai 2024 | Hipermarket din Harkov, lovit de armata rusă. Doi oameni au murit și alți zeci au fost răniți

Război în Ucraina, 24 mai 2024 | Vladimir Putin ar vrea o încetare a focului în Ucraina în actualele linii ale frontului

Război în Ucraina, 23 mai 2024 | Putin se duce în Belarus în timp ce forțele sale fac manevre cu armamentul nuclear tactic

Război în Ucraina, 22 mai 2024 | Klaus Iohannis: România nu va trimite combatanți în Ucraina

Război în Ucraina, 21 mai 2024 | Zelenski revendică ''rezultate tangibile'' împotriva armatei ruse în regiunea Harkov

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
El este românul ucis în Congo de o rachetă. Ar fi împlinit 23 de ani peste 6 zile
x close