Antena 3 CNN Externe Război în Ucraina, ziua 277. Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 277. Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie

Război în Ucraina, ziua 277. Trupele rusești declanșează frecvent atacuri aeriene asupra zonelor controlate de ucraineni. O persoană a murit și un copil a fost rănit în atacurile aeriene din Herson.

Război în Ucraina, ziua 277. Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie
Sursa foto: Hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Noi 2022   •   22:30

Cele mai importante evenimente din ultimele 24 de ore:

  • Președintele Belarusului cere Ucrainei să se așeze la masă și să negocieze cu Rusia fără precondiții
  • Mamele rusoaice lansează o petiţie online prin care cer Parlamentului retragerea armatei ruse din Ucraina
  • Vaticanul se oferă să organizeze negocieri între Rusia și Ucraina
  • Oficial ucrainean: Sunt semne că Rusia s-ar pregăti să părăsească centrala ocupată Zaporojie
  • Autoritățile ruse din Crimeea au "naționalizat" peste 130 de întreprinderi comerciale și industriale 
  • S-a restabilit alimentarea cu energie electrică la Kiev
  • 32 de persoane ucise în regiunea Herson şi cel puţin 13 rănite în Dnipro
  • Ninsori abundente sunt așteptate la Kiev
  • Zelenski și premierul Belgiei au semnat o declarație privind aderarea Ucrainei la UE și NATO
  • Rusia se declară "profund şocată" de moartea ministrului de externe din Belarus
  • Zelenski a cerut generatoare de mare capacitate din rezerva UE

UPDATE 22.30 Președintele Belarusului, Alexandr Lukașenko, a declarat astăzi că Ucraina face o „greșeală” prin formularea de precondiții pentru negocierile cu Rusia, argumentând că astfel de precondiții nu permit începerea negocierilor, potrivit CNN.

„Greșeala ucrainenilor, a (președintelui) Volodimir Zelenski, este că încalcă principiile clasice ale procesului de negociere. Mai ales atunci când discută cu gigantul Rusia. Ei bine, nu poți pune condiții în avans”, a declarat Lukașenko în timpul unui interviu acordat televiziunii de stat ruse.

„Stați la masa negocierilor și puneți acolo toate condițiile. Iar al doilea principiu este unul clasic – compromisurile”, a spus Lukașenko.

Zelenski a semnat un decret la începutul lunii octombrie prin care a exclus orice negocieri cu Putin.

„Suntem pregătiți pentru un dialog cu Rusia, dar cu un alt președinte al Rusiei”, a declarat Zelenski luna trecută.

UPDATE 21.30 Un grup de mame ale unor militari a lansat astăzi o petiţie online, împreună cu o asociaţie, prin care cer retragerea armatei ruse din Ucraina, relatează CNN

Această campanie, iniţiată de asociaţia Rezistenţa Feministă Anti-Război are loc de Ziua Mamei în Rusia.

Petiţia a fost publicată pe Change.org şi se adresează membrilor Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, şi comisiilor de specialitate din Dumă şi Consiliul Federaţiei, camera superiară a Legislativului rus.

”De nouă luni, aşa-zisa operaţiune militară specială continuă şi aduce distrugere, suferinţă, sânge şi lacrimi”, denunţă autorii petiţiei.

”Tot ceea ce se întâmplă în Ucraina şi Rusia ne îngrijorează ininima. Indiferent de naţionalitate, religie sau statut social, noi suntem - mamele din Rusia - unite într-o singură dorinţă: să trăim în pace şi armonie, să ne creştem copiii sub un cer paşnic şi să nu ne fie frică pentru viitorul lor”, se arată în document.

”În multe regiuni, familiile mobilizaţilor sunt nevoite să colecteze echipament pentru bărbbaţii lor trimişi să moară, să cumpere totul, pe propria cheltuială, inclusiv veste antiglonţ. Cine va susţine familiile care şi-au pierdut susţinătorii? Ştim răspunsul. Toate aceste greutăţi vor fi o povară suplimentară pe umerii mamelor!”, se arată în petiţie.

UPDATE 20.00 Vaticanul s-a oferit să organizeze negocieri între Ucraina și Rusia. Acest lucru a fost anunțat de șeful departamentului de politică externă al Bisericii Catolice, arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, pentru publicația Mediaset.

El a precizat că Sfântul Scaun și Papa personal au fost întotdeauna deschiși la negocieri încă de la începutul conflictului, dar „nu s-a primit încă niciun răspuns concret”.

În același timp, Gallagher a explicat că oferta rămâne valabilă. „Și dacă ar fi potrivit și necesar să se ofere și să se pună la dispoziție acest loc, Sfântul Părinte ar avea o atitudine foarte pozitivă, dacă cererea ar veni din partea ambelor părți cu bune intenții și în spiritul căutării păcii și a dialogului”, a declarat arhiepiscopul, citat de publicație.

UPDATE 18.00 Șeful companiei ucrainene de energie nucleară a declarat că există semne că forțele rusești s-ar pregăti să părăsească centrala nucleară Zaporojie, pe care au ocupat-o în martie, transmite Reuters.

"În ultimele săptămâni primim efectiv informații că au apărut semne că este posibil să se pregătească să părăsească (centrala)", a declarat Petro Kotin, șeful Energoatom, la televiziunea națională.

Întrebat dacă este prea devreme să se vorbească despre plecarea trupelor rusești de la centrală, Kotin a declarat: "Este prea devreme. Nu vedem acest lucru acum, dar se pregătesc".

UPDATE 17.00 Autoritățile de ocupație ruse din Crimeea susțin că au „naționalizat” peste 130 de mari întreprinderi comerciale și industriale deținute de ucraineni doar în noiembrie, potrivit unui raport al serviciului rus Radio Free Europe/Radio Liberty, relatează Kyiv Independent.

UPDATE 14.40 - Ministrul eston al apărării, Hanno Pevkur, nu consideră că Rusia ar fi fost grav slăbită în cele nouă luni de război în Ucraina, relatează duminică DPA. "Trebuie să fim oneşti şi clari: forţele navale şi aeriene ruseşti sunt mai mult sau mai puţin la fel de mari ca înainte de război", a declarat Pevkur pentru DPA în timpul unei vizite la Berlin.

Cu toate că au pierdut efective considerabile, forţele terestre ruse vor avea "mai devreme sau mai târziu" dimensiunea pe care o aveau înainte de 24 februarie, când şi-au lansat ofensiva, sau chiar mai mare, a spus el.

UPDATE 13.35 - O persoană a murit și alte două au fost rănite în atacurile aeriene efectuate asupra orașului ucrainean Herson în ultimele 24 de ore. Printre cei răniți este un copil, anunță autoritățile ucrainene.

Guvernatorul regiunii Herson, Iaroslav Yanushevych, a spus că au fost 54 de tiruri de obuze în zonă, potrivit Sky News.

UPDATE 13.00 - S-a restabilit alimentarea cu energie electrică la Kiev, în Ucraina.

Au fost restricții de utilizare a energiei electrice în 14 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei și la Kiev, pentru "peste 100.000" de clienți din fiecare regiune.

UPDATE 10.50 - Ninsori abundente sunt așteptate la Kiev începând de duminică, iar temperaturile vor scădea sub zero grade chiar și ziua, anunță meteorologii citați de Reuters. Episodul de vreme rea se va întinde cel puțin până la mijlocul săptămânii

Ninsoarea apare în timp ce milioane de locuitori din capitala ucraineană și din jurul acesteia au mari probleme cu alimentarea locuințelor cu electricitate, căldură și apă.

Președintele Volodimir Zelenski a declarat că există restricții de utilizare a energiei electrice în 14 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei și la Kiev, pentru "peste 100.000" de clienți din fiecare regiune.

UPDATE 9.00 - Ucraina și Rusia au organizat un schimb de prizonieri. Rusia a eliberat 12 ucraineni, dintre care trei civili.

În ultima săptămână, 98 de prizonieri au fost eliberați din captivitatea rusă, iar Ucraina a eliberat la rândul ei 10 militari separatiști din Donbas.

Potrivit biroului local pentru drepturile omului, aproximativ 250 de soldați separatiști se află în captivitatea ucraineană în acest moment.

Update 8.30 - Forţele ruse şi-au încheiat retragerea din oraşul Herson pe 11 noiembrie, după o ocupaţie de aproape nouă luni. Ele sunt poziţionate în prezent pe malul estic al Niprului, de unde bombardează în mod regulat oraşul.

"Bombardamentele ruseşti zilnice distrug oraşul şi ucid locuitorii paşnici. În total, Rusia a ucis 32 de civili în regiunea Herson după retragere", a declarat şeful Poliţiei Naţionale, Ihor Klimenko, într-o postare pe Facebook.

"Mulţi oameni se evacuează pentru a căuta refugiu în regiuni mai calme ale ţării. Însă mulţi locuitori rămân în casele lor şi trebuie să le oferim cea mai mare siguranţă posibilă", a continuat el, spunând că poliţia este din nou la datorie în regiune.

Update. În comentariile făcute la Summitul Internațional al Securității Alimentare desfășurat în capitala Ucrainei, Morawiecki a declarat că Rusia și-a "supraestimat propriul potențial militar și știe deja că victoria pe câmpul de luptă ar putea să nu fie realizabilă. Prin urmare, Moscova caută alte metode pentru a rupe Ucraina. În loc să lupte cu soldații, Rusia aduce moartea, foametea și hipotermia civililor". 

Premierul polonez a comparat situația actuală cu foametea provocată de dictatorul Stalin.

"Aceste metode de război total se află de mult timp în arsenalul rusesc. Rusia luptă pentru a reconstrui un imperiu și știe că un imperiu este construit pe oase și cadavre de oameni nevinovați. Exact ca acum 90 de ani, în timpul Holodomorului", a declarat Morawiecki, în a 90-a zi de comemorare a victimelor Holodomorului, o foamete din epoca sovietică care a ucis milioane de oameni în timpul iernii din 1932-1933. 

Comentariile lui Morawiecki vin nu doar în contextul în care lumea se confruntă cu o criză alimentară globală, agravată de războiul Rusiei, ci și în condițiile în care mulți ucraineni sunt privați de încălzire, apă și electricitate din cauza loviturilor rusești asupra infrastructurii civile.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a publicat imagini emoţionante pe Instagram, care arată distrugerile şi durerea cauzate de armata lui Vladimir Putin. Inimile luminate ale ucrainenilor sunt mai puternice decât orice întuneric, a fost mesajul transmis de liderul de la Kiev.

Război în Ucraina, 26 noiembrie | Rusia se declară "profund şocată" de moartea ministrului de externe din Belarus

Război în Ucraina, 25 noiembrie | În Liov, transplanturile de organe se fac fără energie electrică

Război în Ucraina, 24 noiembrie | Atac armat cu cel puțin trei morți în sud-vestul Rusiei. Atacatorul și-a pus capăt zilelor

Război în Ucraina, 23 noiembrie | Polonia cere Germaniei să trimită lansatoare de rachete Patriot în Ucraina

Război în Ucraina, 22 noiembrie | Rusia vrea să înroleze circa 700.000 de soldați în a doua mobilizare

×
Subiecte în articol: Război Ucraina
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close