Antena 3 CNN Externe Republica Moldova intră în stare de alertă în sectorul energetic

Republica Moldova intră în stare de alertă în sectorul energetic

Guvernul R. Moldova a instituit stare de alertă în sectorul de gaze naturale, iar Moldoelectrica folosește începând de miercuri, 13 octombrie, păcură din rezerva de stat.

Republica Moldova intră în stare de alertă în sectorul energetic
Sursa foto: Pexels
de Alexandra Ionescu    |    13 Oct 2021   •   23:47

„În cadrul Comisiei pentru Situații Excepționale a fost anunțată stare de alertă în ceea ce privește sectorul de gaze naturale. Starea de alertă este pentru a preveni declanșarea unei situații de urgență și pentru a fi pregătiți de orice scenariu.

Vreau să fie clar – starea de alertă este pentru ca instituțiile responsabile să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetățenilor și a securității energetice a țării. Starea de alertă a fost decisă în baza hotărârii de Guvern”, a declarat după şedinţa Comisiei vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Majorarea preţurilor la gaze este una fără precedent în ultimii ani şi a afectat mai multe ţări

În acest context, vicepremierul a precizat că a avut discuții cu conducătorii întreprinderilor responsabile de sectorul energetic cum ar fi Moldovagaz, Termoelectrica, CET-urile, Moldelectrica, Energocom etc., pentru a vedea care sunt pașii de urmat.

„Avem o strategie clară de depășire a crizei, pentru ca consumatorii să fie ajutați și protejați”, a specificat ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale.

Printre măsurile imediate, Andrei Spînu a numit compensarea costurilor pentru consumatorii de gaze, identificarea soluţiilor alternative, precum şi eliberarea și utilizarea păcurii din contul rezervelor actuale, pentru cel puţin o lună, pentru a economisi şi a reduce consumul de gaze de la Termoelectrica.

„Traversăm o perioadă grea, însă sunt convins că vom trece peste asta şi vom găsi modalitățile necesare ca să ieşim cât mai puţin dramatic din această stare de lucruri”, a conchis vicepremierul.

Andrei Spânu a mai spus că rezervele de păcură sunt suficiente pentru cel puțin o lună, iar compania Energocom a fost mandatată să achiziționeze gaze din Ucraina și România.

În ceea ce privește negocierile cu gigantul rus, Gazprom, Andrei Spânu a declarat că în prezent acesta cere un preț prea mare, pe care Republica Moldova nu îl poate accepta.

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close