Antena 3 CNN Externe Republica Moldova Înalt oficial european: "Republica Moldova riscă să devină următoarea criză de securitate a Europei"

Înalt oficial european: "Republica Moldova riscă să devină următoarea criză de securitate a Europei"

Înalt oficial european: "Republica Moldova riscă să devină următoarea criză de securitate a Europei"
11 Aug 2015   •   23:12

"Republica Moldova riscă să devină următoarea criză de securitate a Europei". Asta a scris secretarul general al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland, într-un articol de opinie publicat în prestigiosul New York Times, potrivit ştirilor TVR1. Oficialul vede corupția drept o problemă majoră și încurajază guvernul de la Chişinău să acționeze pentru eradicarea acestui fenomen.

''Republica Moldova, o țară mică de doar 3,5 milioane de oameni, riscă să devină următoarea criză de securitate a Europei, cu potențiale consecințe dincolo de frontierele sale”, afirmă Thorbjørn Jagland.

Fostul premier norvegian, actual secretar general al Consiliului Europei, vorbește despre corupția endemică și despre faptul că țara se află încă "în mâinile oligarhilor".

Jagland vorbește și despre Jaful secolului, recesiunea economică și suspendarea finanțării externe. Spune că populația are venituri mici și, de aceea, sute de mii de oameni au plecat în căutarea unei vieți mai bune peste hotare.

''În timp ce mulți își pun speranțele în Bruxelles, așteptând de acolo o soluție, o altă parte optează pentru Uniunea Eurasiatică, în frunte cu Rusia. Ceea ce unește însă ambele tabere este resentimentul față de elitele corupte. Întrebați un moldovean obișnuit cum variază nivelul vieții sub conducerea diferitelor partide și veți auzi că nu există nicio diferență'', adaugă Jagland.

Fostul premier norvegian consideră că autoritățile de la Chișinău trebuie să acționeze rapid pentru eradicarea corupției. Consiliul Europei sprijină Republica Moldova în realizarea reformelor, a mai asigurat oficialul.

×
Subiecte în articol: Republica Moldova UE
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close