Antena 3 CNN Externe Rusia: Acordul pentru o bază în Abhazia face flota Mării Negre mai puţin vulnerabilă

Rusia: Acordul pentru o bază în Abhazia face flota Mării Negre mai puţin vulnerabilă

Rusia: Acordul pentru o bază în Abhazia face flota Mării Negre mai puţin vulnerabilă
Sursa foto: rusia medvedev
19 Feb 2010   •   21:41

Preşedinţii rus şi abhaz, Dmitri Medvedev şi Serghei Bagapş, s-au întâlnit la Moscova pentru a semna un acord ce va crea o bază militară rusă în Abhazia, aceasta fiind acum republică suverană în Caucazul de Sud.
Documentul va revizui infrastructura militară la Marea Neagră în Caucaz.
Circa 1300 de soldaţi au serviciului de grăniceri din FSB-agenţia de informaţii- patrulează acum 215 km de graniţă maritimă în Abhazia, dar şi 98 de km de graniţa pe uscat şi 39 de kilometri pe râuri.
Având în vedere numărul de unităţi militare ale ministerului rus al Apărării şi cei 1700 de sodaţi din Abhazia, prezenţa armată de acum depăşeşte nivelul atins în perioada sovietică.
Surse militare ruse au declarat că baza militară consolidată va cuprinde aerodromul militar Bombora, fostele unităţi ale forţelor de menţinere a păcii din Gudauta, un centru de pregătire şi un port la Ociamcira, dar şi garnizoane mixte în sectorul de nord al Strâmtorii Gorge şi lângă centrala electrică Inguri .

"Având în vedere că Flota rusească la Marea Neagră este în principal staţionată la Sevastopol, Ucraina, iar baza navală Novorossiisk este încă în construcţie, aceasta este o importantă victorie geopolitică," comenta fostul comandant al flotei ruse la Marea Neagră, amiral Vladimir Komoedov, actualmente deputat.
El consideră că flota va fi mai puţin centralizată şi prin urmare mai puţin vulnerabilă şi va putea apăra în plus abordarea maritimă a Abhaziei.
Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat în repetate rânduri că Moscova intenţionează să monitorizeze navigaţia în apele neutre din Marea Neagră pentru a opri o eventuală agresiune georgiană asupra Abhaziei.
Abhazia a mai anunţat că ia în considerare crearea unei uniuni vamale cu Rusia, ce ar deschide piaţa rusă pentru comerţul abhaz şi ar mări investiţiile în ţară. Oricum Bagapş comenta că "suntem un stat independent şi aceasta nu se va schimba".
Referindu-se la baza rusă, el declara că "nu dorim o repetare a ce s-a întâmplat în 1992-93. Avem nevoie de o bază rusească aici din aceleaşi motive pentru care NATO are nevoie de bază în Kosovo" .
Moscova a recunoscut independenţa Abhaziei şi Osetiei de Sud, republici separatiste din Georhia, după războiul cu Tbili din august 2008. Doar Nicaragua, Venezuela şi Nauru au urmat exemplul Moscovei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: baza militara Osetia de Sud
Parteneri
Elena Mateescu anunță o nouă schimbare a vremii, de Florii
x close