Antena 3 CNN Externe Rusia interzice temporar exporturile de cereale, din cauza secetei. Măsura se aplică din 15 august

Rusia interzice temporar exporturile de cereale, din cauza secetei. Măsura se aplică din 15 august

Rusia interzice temporar exporturile de cereale, din cauza secetei. Măsura se aplică din 15 august
05 Aug 2010   •   17:10

În urma devastatoarei secete din Rusia şi a efectului acesteia asupra culturilor, premierul Vladimir Putin a interzis temporar exporturile de cereale, relatează Reuters, care mai scrie că, în urma anunţului făcut miercuri, cotaţiile grâului au crescut la noi maxime.

"Este recomandabil să introducem o interdicţie temporară pentru exporturile de cereale şi alte produse obţinute din cereale", a declarat Putin în cadrul unei şedinţe de guvern.

Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al premierului rus, a precizat că măsura va intra în vigoare de la 15 august.

"Interdicţia va fi temporară. Vom discuta mai târziu cum vom proceda după luna decembrie", a mai spus Putin, arătând astfel că măsura va fi menţinută cel puţin până la sfârşitul acestui an.

Bursa din Chicago grâul cu livrare în septembrie a fost cotat în creştere cu 60 de cenţi, adică 7,85-3/4 dolari pe buşel (echivalentul a 36 de litri - unitate de măsură britanică pentru volum), acesta fiind cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani.

De asemenea, Putin a anunţat că vor fi acordate subvenţii sectorului agricol, sub formă de împrumuturi, în valoare de 35 de miliarde de ruble (10 miliarde de ruble = 335 milioane dolari).

Totodată, unele regiuni vor primi cereale din fondul pentru intervenţii al guvernului.

"Avem rezerve de 9,5 milioane tone, care sunt suficiente, preţurile alimentelor în Rusia nu trebuie să crească, trebuie să menţinem nivelul efectivelor de animale şi să constituim rezerve pentru anul viitor", a precizat premierul.

El a adăugat că guvernul este interesat în mod normal să vândă cereale prin licitaţii, dar obiectivul actual este susţinerea producătorilor agricoli care au nevoie de ajutor.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Prognoza meteo ANM pentru luna mai. Vremea se schimbă după Paște
x close