Antena 3 CNN Externe Rusia, pregătită să reia negocierile cu Ucraina pentru livrările de gaz pe 2009

Rusia, pregătită să reia negocierile cu Ucraina pentru livrările de gaz pe 2009

Rusia, pregătită să reia negocierile cu Ucraina pentru livrările de gaz pe 2009
13 Ian 2009   •   00:22

Rusia este pregătită să reia imediat negocierile privind livrarea de gaz natural către consumatorii ucraineni la preţul pieţii în 2009, a anunţat serviciul de presă al Kremlinului, citând declaraţiile preşedintelui rus.
?Rusia este gata să reia discuţiile, fără întârziere, între Gazprom şi Naftogaz, pentru un contract de livrare a gazului natural rusesc către Ucraina în 2009?, i-a spus Dmitri Medvedev omologului său rus, Viktor Iuşcenko în timpul unei conversaţii telefonice. El a subliniat că gazul va fi livrat la preţul pieţii.
Gazprom declarase anterior că deoarece Ucraina a refuzat să accepte un preţ preferenţial de 250 dolari pe 1000 de metri, va trebui să plătească preţul mediu european de 450-470 dolari.
Totuşi, reprezentantul pentru securitate energetică a lui Iuşcenko, Bohdan Sokolovskii, declara că în acest caz, Ucraina va trebui să crească semnificatic tariful pentru tranzitul gazului. de la actualii 1,7 dolari pe 100 km pentru mia de metri cubi la tariful mediu european, de 4,7 dolari.
Medvedev a mai arătat că Kievul trebuia să ia toate măsurile necesare pentru ca monitorii internaţionali să înceapă supervizarea tranzitului de gaz rusesc spre Europa prin Ucraina, cât mai repede cu putinţă. Abia apoi, Rusia va putea începe livrarea gazului către consumatorii europeni.
Preşedintele rus mai arăta că memorandumul de cooperare în domeniul gazului, din octombrie 2008, nu mai este valabil şi nu mai poate fi folosit ca bază pentru viitoare discuţii.
Pe de altă parte, premierul Ucrainei, Iulia Timoşenko, arăta că şi ţara sa este pregătită să reia discuţiile cu partea rusă la nivel guvernamental. Ea însă făcea referire tocmai la memorandumul din octombrie ca bază de plecare pentru aceste discuţii, dar îşi arăta optimismul că va fi semnat un acord. Ea i-a asigurat pe jurnalişti că Ucraina are Ucraina are depozitat gaz suficient pentru un an.
Liderul de la Kiev a a mai repins intenţiile de privatizare ale sistemului ucrainean de transport al gazului.
Antena3.ro

×
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close