Antena 3 CNN Externe Rusia promite ajutor militar Abhaziei

Rusia promite ajutor militar Abhaziei

Rusia promite ajutor militar Abhaziei
Sursa foto: putin
13 Aug 2009   •   14:13

Premierul rus Vladimir Putin a promis ajutorul militar al Rusiei pentru Abhazia în orice nou conflict cu Georgia, în timpul primei sale vizite oficiale în republica separatistă pentru prima dată de la recunoaşterea independenţei de către Moscova.

Vizita lui Putin a fost cel mai recent semn al angajamentului Rusiei pentru această regiune de la Marea Neagră, al cărei statut rămâne una din marile teme de dezacord între Rusia şi Occident.



"Rusia arată sprijinul economic, politic, iar dacă este necesar, militar pentru Abhazia?, a declarat Putin în cadrul unei conferinţe de presă alături de preşedintele abhaz Serghei Bagapş în Suhumi.
"Nu va exista o revenire la situaţia anterioară" lui 2008 când independenţa Abhaziei a fost recunoscută, a adăugat acesta-
El a mai cerut ONU şi OSCE să recunoască independenţa Abhaziei, dacă aceştia vor trimite observatori acolo.

"Abhazia şi Rusia nu se opun observatorilor străini ale diferitelor organizaţii, inclusiv ONU şi OSCE. Dar aceasta trebuie să se bazeze pe realitate. Trebuie ajuns la acorduri corespunzătoare cu Abhazia, pentru a-i fi recunoscută suveranitatea".
ONU şi OSCE şi-au retras observatorii din zonele de conflict din Georgia după ce Rusia s-a opus extinderii mandatelor.

Într-un interviu anterior vizitei, Putin arăta pentru presa abhază că Rusia are un plan de jumătate de miliard de dolari pentru a mări securitatea în regiune.

"Rusia va desfăşura forţe în Abhazia. Vom construi un sistem de graniţă modern. Toate aceste măsuri sunt garanţii suplimentare de securitate pentru Abhazia şi Osetia de Sud. Toate acestea vor costa circa 328 milioane euro?, anunţa liderul rus.
Ulterior a subliniat că Rusia va cheltui 350 milioane dolari în 2010-2011 pentru dezvoltarea economică a Abhaziei.
Ministerul georgian de Externe a calificat vizita ca fiind "o provocare în tradiţia serviciilor speciale sovietice", referindu-se, aparent, la trecutul lui Putin în KGB. Vizita este "o altă tentativă de a destabiliza situaţia şi pentru escaladare tensiunii din Caucaz" , se arată .

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin razboiul din Georgia
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close