Antena 3 CNN Externe Șeful celei mai proeminente organizații globaliste se retrage din funcție după mai bine de 50 de ani | Cine este Klaus Schwab, președinele executiv al WEF

Șeful celei mai proeminente organizații globaliste se retrage din funcție după mai bine de 50 de ani | Cine este Klaus Schwab, președinele executiv al WEF

Președintele executiv și fondatorul Forumului Economic de la Davos, WEF, care-i reunește anual pe cei mai influenți, bogați și puternici oameni din lume, va demisiona de la conducerea organizației, după mai bine de 50 de ani.

Șeful celei mai proeminente organizații globaliste se retrage din funcție după mai bine de 50 de ani  | Cine este Klaus Schwab, președinele executiv al WEF
Sursa foto: hepta / DPA Images / Sandra Blaser
de Redacția Antena 3 CNN    |    22 Mai 2024   •   12:48

Klaus Schwab, în prezent în vârstă de 86 de ani, a prezidat Forumul organizat în stațiunea elvețiană Davos încă de la înființarea organizației, în 1971.

El a transformat WEF într-o întreprindere extrem de profitabilă, deținută de o fundație caritabilă și având venituri anuale de 500 de milioane de euro.

Schwab se va retrage în luna ianuarie și va prelua un nou rol, de președinte al Consiliului de Administrație al WEF, scrie publicația Financial Times.

După Schwab, funcția de președinte executiv al WEF va fi preluată de Borge Brende. Acesta este președinte al Consiliului Executiv al Forumului de la Davos și a fost ministru de Externe al Norvegiei.

"Organizația a trecut printr-o evoluție planificată, de la o structură administrată de fondator la una în care un președinte și un Consiliu de conducere își asumă întreaga responsabilitate executivă", a anunțat, marți, WEF.

Evoluția WEF într-o jumătate de secol: de la un eveniment la nivel continental, la unul mondial

Klaus Schwab a ajutat la transformarea radicală a WEF: evenimentul anual a debutat sub forma Simpozionului European de Management, susținut de Comisia Europeană și care le-a oferit oamenilor de afaceri de pe continent un cadru menit să faciliteze schimbul de idei.

La cea mai recentă manifestare a sa, la începutul acestui an, Forumul de la Davos a beneficiat de participarea a peste 50 de șefi de stat, a numeroși factori de decizie globală, între care șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, precum și a liderilor companiilor de top, precum Jamie Dimon de la JPMorgan și Satya Nadella de la Microsoft.

Companiile plătesc până la 600.000 de franci elvețieni - echivalentul a 658.000 de dolari - drept taxe anuale de membru, iar participanții plătesc adesea sume uriașe suplimentare pentru a-și asigura cazarea.

WEF, promotor al globalizării, se luptă să rămână relevant într-o lume în care tensiunile cresc

Inginer mecanic de origine germană, Schwab a fondat Forumul în timp ce lucra ca profesor la Universitatea din Geneva.

Davos, localitatea aleasă drept sediu, a fost portretizat de scriitorul german Thomas Mann în romanul său "Muntele magic", în care un sanatoriu nepământean populat de locatari ciudați satirizează o societate europeană ce se îndreaptă spre război.

Vizat de activiștii pentru climă, de populiști și anticapitaliști, Forumul de la Davos s-a luptat recent să își mențină relevanța, pe măsură ce tensiunile geopolitice și protecționismul i-au făcut pe tot mai mulți să devină ostili globalizării promovate de WEF.

Relația dintre WEF și Davos a devenit, cu anii, tot mai tensionată: autoritățile locale intenționează să organizeze un referendum în luna iunie a acestui an, în ideea de a reglementa drastic numărul de persoane care participă la Forum, prin restricționarea închirierii spațiilor doar către oaspeții oficiali.

Schwab, la rândul său, a amenințat că va muta conferința în altă parte, invocând succesul reuniunii din Singapore în timpul pandemiei de COVID.

×
Subiecte în articol: davos WEF Klaus Schwab globalist Borge Brende
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Zelenski vrea să vină cu propuneri de pace către Rusia
x close