Antena 3 CNN Externe Liderii din Serbia şi Kosovo reiau la Bruxelles negocierile sub egida UE

Liderii din Serbia şi Kosovo reiau la Bruxelles negocierile sub egida UE

Liderii din Serbia și Kosovo își reiau marți la Bruxelles discuțiile sub egida UE în vederea găsirii unei soluții la unul dintre conflictele teritoriale cel mai greu de rezolvat din Europa.

Liderii din Serbia şi Kosovo reiau la Bruxelles negocierile sub egida UE
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    15 Iun 2021   •   14:41

Cei doi vecini din Balcani s-au întâlnit în urmă cu un an într-o încercare de a rezolva disputele şi a îmblânzi relaţiile tensionate la mai bine de 20 de ani după războiul din Kosovo

Reuniunea va fi prima de la victoria istorică în Kosovo a lui Albin Kurti la alegerile legislative din februarie. Premierul, membru al mişcării reformiste de stânga Vetëvendosje (VV), s-a angajat să adopte o nouă abordare în discuţiile cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic.

"Ştim că dialogul nu va fi uşor. Însă acest proces şi un angajament sincer de la cele două părţi sunt necesare în interesul cetăţenilor din Kosovo şi Serbia", a avertizat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell, înaintea reuniunii.

"Suntem nerăbdători să continuăm dialogul cu preşedintele Vucic şi premierul Kurti şi sper că vom avea o reuniune agreabilă, importantă şi utilă", a adăugat el, potrivit Radio Free Europe.

Kosovo s-a rupt de Serbia şi şi-a declarat independenţa în februarie 2008, la aproape un deceniu de război cu separatiştii etnici albanezi. Războiul s-a încheiat după o campanie aeriană de 78 de zile a NATO, care a gonit trupele sârbe de pe teritoriul kosovar.

Independenţa Kosovo a fost recunoscută de peste 100 de ţări, printre care SUA şi multe din Uniunea Europeană. Dar Serbia încă consideră acest teritoriu ca pământ sârb, iar Rusia şi China îi stau alături. 

Atât Washingtonul, cât şi Bruxelles insistă că o normalizare a relaţiilor între Belgrad şi Pristina, după conflictul care a făcut 13.000 de morţi, în majoritate albanezi, este esenţială pentru integrarea lor în Instituţiile Trans-Atlantice.

"Aşteptăm de la cele două ţări să continue să se angajeze în acest dialog, să pună în aplicare toate acordurile trecute şi să dea dovadă de voinţa şi de disponibilitatea necesare pentru a găsi un compromis spre a ajunge la un acord final şi global privind normalizarea relaţiilor", a spus Peter Stano.

Atât Serbia, cât şi Kosovo aspiră să adere la Uniunea Europeană.

 

×
Subiecte în articol: Serbia Kosovo Bruxelles
Parteneri
Ion Iliescu și Petre Roman, audiați în Dosarul Mineriadei, după 34 de ani
x close