Antena 3 CNN Externe Slovacia a început să livreze gaze naturale Ucrainei, în plină criză cu Rusia

Slovacia a început să livreze gaze naturale Ucrainei, în plină criză cu Rusia

Slovacia a început să livreze gaze naturale Ucrainei, în plină criză cu Rusia
Sursa foto: Foto: kyivpost.com
02 Sep 2014   •   18:48

Slovacia a început să livreze marţi gaze naturale - în flux invers - către Ucraina, privată de gaze naturale ruseşti din cauza conflictului armat care devastează estul ţării, a anunţat Guvernul de la Bratislava, citat de AFP.
   
Gazele naturale europene sunt livrate din Slovacia în sens invers ("revers flow") faţă de livrările Rusiei către Europa, printr-un gazoduct de rezervă, neutilizat până în prezent, între cele două ţări.
   
Premierii slovac Robert Fico şi ucrainean Arseni Iaţeniuk, au asistat la darea în folosinţă a acestui gazoduct, care asigură o legătură între Vojany, în estul Slovaciei, şi Ujgorod, în vestul Ucrainei.
   
Această operaţiune "va contribui la îmbunătăţirea securităţii energetice a Ucrainei. Este vorba despre cea mai bună soluţie posibilă din punct de vedere tehnologic şi juridic", a declarat Fico.
   
Capacitatea maximă a acestui gazoduct, de zece miliarde de metri cubi pe an, ar putea să fie atinsă în primăvara anului viitor. Ucraina consumă aproximativ 50 de miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, dintre care aproximativ 30 de miliarde erau importate din Rusia.
   
Numărul doi german în domeniul energiei - RWE - a reluat deja, în aprilie, livrările de gaze naturale către Ucraina, prin Polonia, în baza unui acord semnat în 2012, care prevede aceste fluxuri inverse, văzute cu ochi răi de Moscova.
   
Rusia a întrerupt la jumătatea lui iunie livrările de gaze naturale către Ucraina, care refuză să accepte scumpiri impuse de către gigantul rusesc Gazprom după venirea la putere unor politicieni mai apropiaţi Occidentului.
   
Decizia Rusiei provoacă temeri cu privire la apariţia unor perturbări în livrarea de gaze naturale ruseşti către Uniunea Europeană (UE), dintre care aproape jumătate tranzitează teritoriul ucrainean, aşa cum s-a întâmplat în precedentele "războaie ale gazelor naturale" în 2006 şi 2009.
   
În contextul intensificărilor tensiunilor cu Rusia, Ucraina a recunoscut recent că nu dispune de rezerve de gaze naturale suficiente pentru a răspunde nevoii pe timpul iernii şi s-a angajat, la sfârşitul lui iunie, să nu deturneze din gazele naturale livrate UE.
   

×
Subiecte în articol: alegeri gaze naturale Rusia Ucraina
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close