Antena 3 CNN Externe SUA şi Rusia şi-au exprimat dorinţa ca acordul semnat în Ucraina să fie pus în aplicare "CÂT DE REPEDE"

SUA şi Rusia şi-au exprimat dorinţa ca acordul semnat în Ucraina să fie pus în aplicare "CÂT DE REPEDE"

SUA şi Rusia şi-au exprimat dorinţa ca acordul semnat în Ucraina să fie pus în aplicare "CÂT DE REPEDE"
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
22 Feb 2014   •   10:04
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, şi omologul său rus, Vladimir Putin, şi-au exprimat dorinţa ca acordul de ieşire din criză, semnat de puterea şi opoziţia din Ucraina, să fie pus în aplicare "rapid", a anunţat un oficial rang înalt american, citat de AFP, conform Mediafax.
În cursul unei discuţii telefonice "constructive", Obama şi Putin "au convenit asupra faptului că acordul ar trebui pus în aplicare rapid şi că este foarte important de a încuraja toate părţile să se abţină să recurgă la violenţe", a adăugat aceste oficial, care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului.
Acordul semnat de preşedintele ucrainean Viktor Ianukovici şi de liderii opoziţiei ucrainene, cu scopul de a pune capăt unei crize care s-a soldat cu aproape 80 de morţi la Kiev, constituie "o reală ocazie pentru o soluţionare paşnică", a insistat acest oficial.
Potrivit aceleiaşi surse, "preşedintele Putin a spus că Rusia vrea să rămână implicată în procesul de aplicare" a acordului. Liderul rus şi Obama "au mai vorbit despre necesitatea de a stabiliza economia ucraineană şi de a readuce Ucraina pe drumul păcii".
Kremlinul nu a oferit niciun detaliu despre discuţia telefonică dintre Obama şi Putin.
Mai devreme, Casa Albă a apreciat că acordul de la Kiev corespunde "cu ceea ce a cerut, adică încetarea escaladării violenţelor, schimbări constituţionale, un Guvern de coaliţie şi alegeri anticipate".
"Susţinem eforturile celor care au negociat acordul şi salutăm curajul liderilor opoziţiei; sperăm că acordul va fi aplicat imediat", a adăugat purtătorul de cuvânt al lui Obama, Jay Carney.
"Trebuie ca responsabilii de violenţe şi de victimele de la începutul crizei să fie traşi la răspundere, iar noi rămânem pregătiţi să impunem sancţiuni suplimentare dacă va fi cazul", a avertizat purtătorul de cuvânt.
Colega sa de la Departamentul de Stat, Marie Harf, a anunţat la rândul său că Statele Unite nu exclud "măsuri suplimentare, inclusiv sancţiuni, dacă vor mai exista violenţe sau acordul va fi încălcat".
În opinia ei, "Ucraina are o şansă de a ieşi din situaţia teribilă în care (locuitorii săi) se află. Ei au două alegeri: una în care putem aplica acordul, să punem capăt violenţelor şi să mergem spre un viitor pe care ucrainenii îl merită". În caz contrar, "avem numeroase instrumente (diplomatice) la dispoziţia noastră", a notat ea, refuzând să ofere detalii în acest sens.
Criza din Ucraina a început în noiembrie, după ce Viktor Ianukovici a suspendat negocierile se semnare a unui acord de asociere cu UE şi a ales să relanseze relaţiile economice cu Rusia.
 

×
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close