Antena 3 CNN Externe Substanţe cancerigene din deodorante şi vopsele de păr ar putea fi interzise de UE

Substanţe cancerigene din deodorante şi vopsele de păr ar putea fi interzise de UE

Substanţe cancerigene din deodorante şi vopsele de păr ar putea fi interzise de UE
Sursa foto: Foto: Antena3.ro
23 Feb 2011   •   17:45

O serie de substanţe toxice utilizate în produsele de larg consum, de curăţare, vopseluri sau adezivi ar putea fi folosite doar cu acordul UE, deoarece sunt cancerigene şi afectează sistemul reproducător, informează Green Report.

„Folosirea în exces a produselor care conţin aceste substanţe, cum sunt vopselele de păr, este dăunătoare. Toate sărurile de metale liposolubile se absorb, iar utilizatorii sunt expuşi riscului de cancer sau altor afecţiuni. Este foarte bine că UE interzice aceste substanţe, se pot găsi înlocuitori pentru majoritatea”, a declarat dr. Radu Macovei, directorul spitalului Floreasca.

Este vorba de şapte substanţe periculoase atât pentru consumatori, cât şi pentru muncitorii care lucrează cu ele, motiv pentru care ar putea fi incluse pe lista substanţelor de mare risc.

Clorura de cobalt, spre exemplu, prezentă în vopselele de păr şi antiperspirante, poate cauza cancer dacă este inhalată, poate afecta fertilitatea şi este suspectată ca ar cauza defecte genetice. Potrivit unei analize a Agenţiei Europene pentru Produse Chimice, clorura de cobalt îndeplineşte toate criteriile pentru a fi considerată o substanţă de mare risc. Citeşte mai mult

×
Subiecte în articol: chimicale UE
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close