Antena 3 CNN Externe O țară din Occident a retras legea care reabilitează femeile acuzate de vrăjitorie

O țară din Occident a retras legea care reabilitează femeile acuzate de vrăjitorie

Au pus pe jar Casa Regală care, la rândul ei, le-a ars pe rug, iar șansa lor la reabilitare pare compromisă în prezent.

O țară din Occident a retras legea care reabilitează femeile acuzate de vrăjitorie
Sursa foto: hepta / DPA Images / Felix K
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Noi 2023   •   17:22

Mii de femei acuzate de vrăjitorie, torturate și executate între secolele XVI și XVIII nu vor mai fi reabilitate, pentru că un proiect de lege în acest sens a fost retras din circuitul parlamentar.

S-a întâmplat în Scoția.

Proiectul a fost depus anul trecut în Parlament de Natalie Don, reprezentanta Partidului Național Scoțian, și urmărea repunerea postumă în drepturi a circa 4.000 de persoane, majoritatea femei, care au fost acuzate de vrăjitorie și torturate între anii 1563 și 1736.

Inițiatoarea renunțat însă la mandatul parlamentar pentru a ocupa un post în guvernul lui Humza Yousaf, primul premier musulman din istoria Scoției.

Un purtător de cuvânt a explicat că proiectul propus de Natalie Don a fost retras când ea a devenit ministru deoarece, potrivit regulilor, "miniștrii scoțieni nu inițiază legi în acest domeniu".

Nu este clar, momentan, dacă această temă a fost abandonată la nivelul parlamentului scoțian sau dacă va fi reluată sub forma unui alt proiect.

Legea Vrăjitoriei a funcționat aproape 200 de ani în Anglia și Scoția

Vânătoare de vrăjitoare a început în Scoția în secolul XVI, după ce un grup alcătuit preponderent din femei a fost acuzat că a conspirat cu însuși Diavolul pentru a-i distruge pe regele Iacob al VI-lea și pe aleasa inimii sale, Ana.

Persecuțiile au avut la bază o lege în vigoare din 1563. Istoricii au calculat că în jur de 2.500 de persoane au fost executate prin spânzurare și ardere pe rug, după ce au fost acuzate de vrăjitorie. Peste 80% dintre acuzați erau femei.

Nicola Sturgeon, fostul premier scoțian, a prezentat scuze în numele guvernului său pentru aceste execuții, anul trecut, de Ziua Internațională a Femeii. 

"Într-o epocă în care femeile nu aveau nici măcar dreptul să depună mărturie în fața unui tribunal, ele au fost acuzate și ucise pentru că erau sărace, diferite, vulnerabile sau, în numeroase cazuri, pur și simplu pentru că erau femei", a spus Sturgeon.

Parlamentul britanic a abrogat în 1736 Legea Vrăjitoriei atât în Anglia, cât și în Scoția.

De atunci, nicio altă măsură vizând reabilitarea victimelor Legii Vrăjitoriei nu a mai fost adoptată, spre nemulțumirea organizațiilor care militează pentru drepturile femeilor.

Foto: rug ritual de alungare a iernii în landul german Baden-Wuerttemberg, martie 2019

×
Parteneri
Sondajul care cutremură scena politică. Se schimbă tot
x close