Antena 3 Externe The Independent: Românii contribuie la dezvoltarea sectorului informatic britanic

The Independent: Românii contribuie la dezvoltarea sectorului informatic britanic

de G.S.    |    30 Iun 2013   •   11:17
The Independent: Românii contribuie la dezvoltarea sectorului informatic britanic
Sursa foto: Foto: newspapers.co.uk
Dezvoltatori est-europeni în domeniul ITC ar putea deveni un fel de noi "instalatori polonezi", scrie The Independent, prezentând câteva afaceri de acest tip ce au creat locuri de muncă în M.Britanie, inclusiv a unui român, şi subliniind că est-europenii nu vor fura locurile de muncă britanicilor.
Potrivit publicaţiei britanice, citată de Mediafax, un expatriat român, Emil Gal, în vârstă de 23 de ani, face parte dintr-un nou val de imigranţi est-europeni ce vin în Marea Britanie pentru a începe afaceri în sectoare cu un puternic potenţial de creştere, ca cel al tehnologiei şi social media. Primatul britanic în aceste domenii atrage întreprinzători care nu beneficiază de piaţa şi infrastructura de care au nevoie în ţările lor, în Europa de Est.
"Românii sunt buni la două lucruri - inginerie şi antreprenoriat", declară Gal, a cărui ţară a dat lumii un biolog laureat cu un Nobel, inventatorul avionului şi care a trimis un astronaut în spaţiu, notează ziarul.
Tânărul s-a mutat la Londra în urmă cu trei ani, după ce a studiat informatică şi matematică în România, pentru a-şi crea o firmă în domeniul tehnologiei publicităţii video, Brainient. Afacerea sa oferă caracteristici interactive clipurilor postate online, ajutînd clienţii să îşi crească veniturile din publicitate cu aproximativ 30%.
"Dacă iei un editor care obţine 20 de milioane de lire sterline (peste 23,3 milioane de euro) pe an, acest lucru înseamnă 26 de milioane de lire (peste 30,3 milioane de euro)", explică Gal. "Acest lucru înseamnă plăţi mai mari ca taxe şi, eventual, mai mult personal. (Ci nu) ceea ce aşteaptă oamenii atunci când aud că rămânii sunt ţigani", subliniază el.
Estimări ale unor organizaţii ca Migration Watch cu privire la venirea a aproximativ 70.000 de imigranţi pe an după 1 ianuarie 2014, când vor fi anulate restricţiile impuse pe piaţa muncii în UE, inclusiv în Marea Britanie, alimentează temeri potrivit cărora aceştia vor ocupa locurile de muncă ale britanicilor şi vor afecta sistemul bună stării, în contextul în care romii ridică aproape permanent tabere în zone de lux ca Park Lane şi Mayfair.
"Prostii", spune Gal, respingând aceste temeri.
În contextul în care un val de imigranţi est-europeni a fost acuzat, la jumătatea anilor 2000, că au ocupat locurile de muncă ale britanicilor, start-up-uri de acest tip creează locuri de muncă, subliniază The Independent, oferind exemplul unei firme create de un estonian care are 15 angajaţi, a românului (10 angajaţi), şi a unui lituanian (30).

×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close