Antena 3 CNN Externe "Trebuie să-i EXTERMINĂM pe japonezi cu orice preţ". Mesajul radical afişat în faţa unui showroom din China

"Trebuie să-i EXTERMINĂM pe japonezi cu orice preţ". Mesajul radical afişat în faţa unui showroom din China

"Trebuie să-i EXTERMINĂM pe japonezi cu orice preţ". Mesajul radical afişat în faţa unui showroom din China
Sursa foto: Foto: weibo.com
17 Sep 2012   •   19:43

“Cu orice preţ, trebuie să-i exterminăm pe japonezi. Chiar dacă trebuie să ne distrugem propria ţară, trebuie să luăm înapoi insulele Diaoyu”, este mesajul afişat pe un banner de către angajaţii unei reprezentanţe Audi din China, informează Business Insider.



În urmă cu o săptămână, autorităţile chineze au trimis şase nave de patrulare în Marea Chinei de Est, în apropierea insulelor Diaoyu (numite Senkaku de japonezi -n.r.) a căror suveranitate japoneză o contestă. Acestea au misunea de "supraveghea aplicarea legii" şi de a "demonstra" că aceste insule aparţin Chinei, se precizează într-un comunicat oficial al Beijingului.

Premierul chinez Wen Jiabao a avertizat că Beijingul nu va ceda "niciodată niciun centimetru pătrat" în diferendul cu Japonia din Marea Chinei de Est.


Foto: AP/Agerpres

Insulele sunt disputate de ani buni de Japonia şi China. Prima insistă asupra suveranităţii sale încă din 1895, în timp ce a doua aminteşte că pe hărţile din 1783 şi 1785, perimetrul era marcat ca teritoriu chinez.

După cel de-al Doilea Război Mondial, insulele s-au aflat sub controlul SUA, care le-au predat apoi niponilor în 1972. China continentală şi Taiwanul contestă suveranitatea Tokyo asupra acestora.

În replică, autorităţile japoneze susţin că Beijingul a început să se intereseze de micul arhipelag în anii 1970, odată cu descoperirea potenţialului acestei zone în care se află importante rezerve de resurse energetice, inclusiv ţiţei.

Acţiunea de la Audi este cea mai recentă din seria evenimentelor petrecute zilele acestea în China, alte manifestaţii similare având loc în aproximativ 85 de localităţi din ţară, inclusiv în Shaghai şi Beijing, unde sute de oameni au protestat în faţa misiunilor diplomatice ale Japoniei.

Citeşte şi:

Companiile japoneze reacţionează la protestele din China. Canon închide trei fabrici

Panasonic, a doua companie japoneză care îşi închide fabricile din China

Tensiuni între China şi Japonia: China trebuie să aibă grijă cu cetăţenii şi companiile japoneze


×
Subiecte în articol: japonezi China japonia
Parteneri
Harta voturilor din Bucureşti. Cât "teren" controlează candidaţii
x close