Antena 3 CNN Externe Trolli ruși dansează pe site-urile publicațiilor din Occident. În Germania, sunt favorizați AfD și anti-vacciniștii

Trolli ruși dansează pe site-urile publicațiilor din Occident. În Germania, sunt favorizați AfD și anti-vacciniștii

S-a întâmplat să găsiți pe site-ul unui ziar occidental de top un comentariu care laudă insurgența pro-rusă din Crimeea? Sau ați dat peste mai multe opinii în care este ridiculizată visceral retragerea SUA din Afganistan?

Trolli ruși dansează pe site-urile publicațiilor din Occident. În Germania, sunt favorizați AfD și anti-vacciniștii
Sursa foto: pixabay
de Redacția Antena 3 CNN    |    06 Sep 2021   •   12:38

Este probabil că ați luat contact cu activitatea manipulatoare a trollilor ruși sau pro-ruși.

Secțiunile de comentarii deschise cititorilor pe cele mai importante site-uri de știri occidentale au fost infiltrate de trolli pro-ruşi care încearcă să manipuleze opinia publică, relevă un studiu britanic citat de agenția germană DPA.

Potrivit sursei citate, această operațiune majoră de influențare vizează 32 de instituții media din 16 țari, printre care Washington Post și Fox News din SUA și Daily Mail, Daily Express şi The Times din Marea Britanie.

De la începutul cercetării, în luna aprilie, aproximativ 250 de opinii provocatoare pro-Kremlin sau anti-Occident au fost identificate în comentarii la subiecte relevante pentru Rusia, cum ar fi tensiunile din Crimeea.

Actuala campanie ar fi evoluat încă din 2018, însă cel mai recent a fost exploatat subiectul retragerii SUA şi a Marii Britanii din Afganistan.

"Acest raport evidențiază amenințarea la adresa democrației noastre din partea dezinformării pe internet susținută de statul rus. Marea Britanie colaborează strâns cu aliații săi internaționali pentru a contracara trolii Kremlinului care răspândesc minciuni", a spus ministrul britanic de externe, Dominic Raab.

"Munca" trollilor în Occident, fructificată acasă de Kremlin

Comentariile trollilor pro-ruşi sunt deseori postate rapid şi primesc un număr neobișnuit de mare de aprecieri pe site-uri care le permit cititorilor să se exprime prin opţiunile de 'like' şi 'dislike', relevă programul Open Source Communications Analytics Research (OSCAR) de la Universitatea Cardiff, susţinut de Ministerul de Externe britanic.

Aceste reacții sunt apoi folosite în mod selectiv ca argument în relatări ale presei din Rusia pentru a sugera că opinia publică occidentală aprobă politicile Kremlinului sau își exprimă nemulțumirea față de guvernele occidentale.

Însă pentru Moscova efectul activității trollior în Occident este, de multe ori, mai important decât propaganda de acasă.

Cazul RT Deutsch, analizat de Politico: o mașinărie de ventilat dezbinare și extremism pe platformele sociale

Politico a semnalat recent activitatea RT Detusch, o companie media finanțată de Rusia care a devenit cel mai activ jucător de pe rețelele sociale din Germania.

Canalul distribuie mii de postări pe toate platformele de social-media iar postările propagate astfel strâng milioane de interacțiuni, sub forma de like-uri, comentarii sau distribuiri.

Din martie, doar pagina de Facebook a companiei a obținut 22.7 milioane de interacțiuni, conform cercetărilor efectuate de German Marshall Fund (GMF), un think tank din Statele Unite.

Conținutul distribuit exploatează temerile nemților legate de pandemie sau de vaccinuri sau promovează partidul de extremă dreaptă, Alternativa pentru Germania (AfD).

Mesajele anti-vaccin finanțate de state externe au menirea de a răspândi neîncredere în guvern și se concertează pe diviziuni interne.

În ceea ce privește alegerile, RT Deutsch are o strategie dublă: promovează extrema dreaptă și atacă Partidul Verzilor în timp ce creștin-democrații și social-democrații nu primesc prea multă atenție.

RT Deutsch nu a ocolit nici criza din Afganistan: în ultimele săptămâni, platforma a prezentat germanilor cucerirea Afganistanului de către talibani drept un eveniment emblematic pentru decăderea Occidentului.

Surse: Agerpres, Politico

×
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close