Antena 3 CNN Externe Ucraina, acceptată în NATO în 2009 dacă situaţia economică a ţării rămâne stabilă

Ucraina, acceptată în NATO în 2009 dacă situaţia economică a ţării rămâne stabilă

Ucraina, acceptată în NATO în 2009 dacă situaţia economică a ţării rămâne stabilă
04 Noi 2008   •   08:23

Planul de acţiune pentru aderare (MAP) ar putea fi acordat Ucrainei în 2009, cu condiţia ca situaţia politică să fie stabilă în ţară, a declarat ambasadorul SUA la Kiev William Taylor. Ucraina a aplicat în aprilie pentru MAP, dar cererea nu a fost încă satisfăcută. Aliaţii vor discuta această temă în decembrie, deşi experţii se îndoiesc că rezultatul summitului va fi pozitiv pentru Ucraina.
Pentru NATO nu va fi uşor să decidă MAP pentru Ucraina, aprecia Taylor într-un interviu pentru presa de la Kiev. Stabilitatea politică este un criteriu pe care ministerele de Externe îl iau în calcul înainte de summit. Totuşi Ucraina are şansa să atingă stabilitatea politică prin vechea sau nou coaliţie. Următorul summit este pentru aprilie, dar va fi o întâlnire şi în vară. De altfel, disponibilitatea NATO de a acorda MAP Ucrainei depinde de atutorităţile statului, arăta ambasadorul american.
Preşedintele Ucrainean Viktor Iuşcenko a dizolvat Rada Supremă pe 9 octombrie şi a convocat alegeri pentru 7 decembrie. O serie de lupte politice au dus la amânarea acestora pentru data de 14 ale aceleiaşi luni, în vreme ce analiştii cred că alegătorii nu vor fi chemaţi la urne mai devreme de ianuarie-februarie 2009.
Antena3.ro

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close