Antena 3 CNN Externe Ucraina cere oprirea atacului Rusiei în timp ce Biden se îndreaptă spre Polonia

Ucraina cere oprirea atacului Rusiei în timp ce Biden se îndreaptă spre Polonia

Președintele Volodimir Zelenski a declarat vineri că ucrainenii „trebuie să obțină pacea” și să oprească bombardamentele rusești, care au forțat milioane de oameni să fugă în țări precum Polonia, unde președintele american urmează să sosească astăzi. 

Ucraina cere oprirea atacului Rusiei în timp ce Biden se îndreaptă spre Polonia
Sursa foto: Hepta | DPA Images / Andrea Filigheddu
de Alexandra Ionescu    |    25 Mar 2022   •   08:59

În urma summiturilor liderilor de la Bruxelles, care au avut ca scop să arate un front occidental unit împotriva invaziei de o lună de către Rusia a vecinului său, Biden merge vineri în Polonia pentru a se întâlni cu experții implicați în criza refugiaților.

Liderii occidentali au denunţat invazia Moscovei drept barbară şi au promis un nou ajutor militar şi umanitar după discuţiile de joi de la Bruxelles.

Invazia rusă, pe care președintele Vladimir Putin o numește „operațiune specială”, a ucis mii de oameni, a trimis 3,6 milioane în străinătate și a alungat peste jumătate dintre copiii Ucrainei din casele lor, potrivit Națiunilor Unite.

Zelenski a spus că a făcut apeluri către liderii occidentali "toate dintr-un singur motiv - pentru ca Rusia să înțeleagă că trebuie să obținem pacea".

"În fiecare zi ne apărăm, ne apropiem de pacea de care avem atât de mult nevoie și nu ne putem opri nici un minut. Pentru că fiecare minut este despre destinul nostru, este despre viitorul nostru. Despre dacă trăim sau nu." 

Ajutor letal

Noul ajutor occidental s-a oprit înainte de pledoariile lui Zelenski pentru un boicot complet al energiei rusești și o zonă interzisă de zbor deasupra Ucrainei, unde bombele Moscovei au distrus complet unele zone rezidentiale.

Dar, într-o escaladare semnificativă a ajutorului letal oferit, un oficial înalt al administrației americane a declarat că Statele Unite și aliații săi lucrează la sprijinirea Ucrainei cu rachete antinavă care ar putea amenința operațiunile rusești în sud.

Ucraina a declarat anterior că forțele sale au distrus o navă rusă de debarcare în portul sudic Berdiansk. Imaginile video au arătat un incendiu, o explozie și două nave, dintre care una părea să fi fost avariată, plecând în timp ce o a treia a ars.

Rusia nu a reușit până acum să captureze niciun oraș important ucrainean într-un asalt despre care spune că nu este conceput pentru a ocupa teritorii, ci pentru a distruge capacitățile militare ale Ucrainei.

Bombardamentul Rusiei a fost necruțător, dar coloanele sale blindate abia s-au mișcat în câteva săptămâni, blocate în apropierea capitalei Kiev.

Ucraina spune că forțele ruse au suferit pierderi grele și suferă din lipsă de provizii, iar oficialii americani au declarat pentru Reuters că Rusia suferă rate de eșec de până la 60% pentru unele dintre rachetele sale de precizie.

Statele Unite au acuzat Rusia că a comis crime de război în Ucraina, acuzații pe care Rusia le neagă. 

Vicepremierul ucrainean Irina Vereșciuk a declarat joi că forțele ruse au torturat prizonieri ucraineni. Acuzațiile nu au putut fi verificate în mod independent.

"Vom găsi fiecare soldat rus care comite crime de război, împreună cu complicii lor; să nu credeți că numele voastre ne sunt necunoscute. Nimeni nu va putea scăpa de pedeapsă", a spus Vereșciuk.

Statele Unite și Marea Britanie au extins joi sancțiunile, iar Japonia a urmat exemplul vineri, spunând că își va intensifica sancțiunile și va elimina Rusia de la statutul de cea mai favorizată națiune comercială. 

Australia l-a sancționat pe aliatul rus, președintele Belarus Alexander Lukașenko și pe membrii familiei sale, precum și pe 22 de indivizi ruși.

Dar fostul președinte și adjunct al șefului consiliului de securitate rus, Dmitri Medvedev, a spus că sancțiunile nu vor face decât să unifice societatea rusă. 

Orașe sub asediu

Rusia spune că obiectivele sale în Ucraina includ capturarea a ceea ce consideră naționaliști periculoși. Se mai spune că expansiunea către est a Alianței militare NATO amenință securitatea Rusiei.

Săptămânile de discuții de pace nu au reușit să facă niciun progres. Între timp, civilii au fost supuși unor puternice atacuri aeriene rusești și lovituri de artilerie.

În portul sudic asediat Mariupol, care se află între Crimeea anexată de Rusia și zonele de est deținute de separatiști susținuți de ruși, mii de oameni se află în subsoluri fără apă, hrană, medicamente sau energie.

Șeful de stat major al forțelor armate ucrainene a declarat joi că Rusia încearcă să reia ofensivele pentru a captura Mariupol, precum și Kiev, Cernihiv, Sumi și Harkov. 

Totuși, Ucraina spune că trece la ofensivă și a împins forțele rusești în unele locuri.

Civilii au reușit să fugă prin coridoarele umanitare negociate de oficialii ucraineni și ruși. Peste 3.300 au plecat joi, au spus oficialii.

Polonia, care găzduiește cea mai mare populație de refugiați ucraineni din regiune chiar înainte de război, a primit peste 2,1 milioane de oameni. Serviciile publice se luptă să facă față.

În timpul vizitei sale în Polonia, Biden se va întâlni cu președintele Andrzej Duda pentru a „îi mulțumi pentru tot ceea ce face poporul polonez” și pentru a discuta despre un răspuns umanitar coordonat, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Karine Jean-Pierre. 
 

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina
Parteneri
Primele imagini cu băiețelul din Gorj vândut de părinți în Germania
x close