Antena 3 CNN Emisiuni Antena 3 CNN News Hour with CNN Lovitură pentru marina rusă, nave distruse de ucraineni

Lovitură pentru marina rusă, nave distruse de ucraineni

O navă rusă de debarcare a fost distrusă și alte două nave au fost avariate în orașul-port ucrainean ocupat Berdiansk, spun oficialii ucraineni.

Lovitură pentru marina rusă, nave distruse de ucraineni
Sursa foto: Twitter/nexta_tv
de Alexandra Ionescu    |    24 Mar 2022   •   18:43

Armata ucraineană a declarat joi că a distrus o navă rusească într-un port aflat sub ocupația rusă din sudul Ucrainei, ceea ce ar fi un succes pentru ucraineni, deoarece încearcă să împiedice Rusia să-și consolideze și să-și aprovizioneze forțele în timp ce se luptă pentru a câștiga avânt.

Rusia s-a confruntat cu provocări logistice în toată Ucraina în timpul invaziei sale de o lună, iar forțele sale s-au blocat în mare parte în eforturile lor de a avansa în orașele mari.

Portul Berdiansk, pe care Rusia l-a capturat la sfârșitul lunii februarie, a oferit Moscovei o modalitate de a aduce întăriri și provizii mai aproape de zonele critice de luptă din Mariupol și pe frontul de est al Ucrainei.

Videoclipurile și fotografiile revizuite de The New York Times au confirmat că o navă rusă ardea în port. Cel puțin două nave de debarcare din clasa Aligator sunt listate în serviciu activ în flota rusă a Mării Negre: Orsk și Saratov.

„Nava distrusă din Berdiansk ar putea transporta până la 20 de tancuri, 45 de vehicule blindate de transport de trupe și 400 de parașutiști”, a declarat joi adjunctul ministrului ucrainean al apărării, Anna Malyar, într-un comunicat. „Aceasta este o țintă uriașă care a fost lovită de armata noastră.”

Ucrainenii au susținut că au avariat sau distrus mai multe nave de război rusești în timpul războiului. Aceste rapoarte nu au fost verificate independent.

Rușii nu au comentat raportul din Berdiansk.

Dar luni, Zvezda, o rețea de televiziune rusă condusă de ministerul apărării din țară, a publicat un raport video de acolo care arăta o navă rusă de debarcare descarcând vehicule blindate.

Raportul spune că 10 nave de debarcare ruse au fost implicate în operațiunea de aprovizionare cu forțele în zonă, care a fost locul unora dintre cele mai intense lupte, cu orașul-port Mariupol la doar 40 de mile distanță.

Raportul a citat un ofițer al Marinei Ruse care a spus că sosirea navelor de debarcare la Berdiansk a fost „un eveniment marcant care va deschide posibilități logistice Marinei Mării Negre”.

Berdiansk, care se află la vest de portul asediat Mariupol, a fost capturat la patru zile după ce Rusia a invadat Ucraina.

×
Subiecte în articol: Rusia Război Ucraina Berdiansk
Parteneri
Supermarketul din România care oferă 60 de bani pe orice sticlă reciclată
x close