Antena 3 CNN Externe Ucraina: Iuşcenko acuză premierul că nu avea dreptul să semneze acordul gazelor cu Rusia

Ucraina: Iuşcenko acuză premierul că nu avea dreptul să semneze acordul gazelor cu Rusia

Ucraina: Iuşcenko acuză premierul că nu avea dreptul să semneze acordul gazelor cu Rusia
Sursa foto: viktor yushchenko
11 Feb 2009   •   15:57

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko a declarat că premierul nu era autorizat să semneze un acord privind livrarea de gaze din Rusia, în ianuarie.
Companiile energetice ale celor două state, Gazprom din Rusia şi Naftogaz din Ucraina, au semnat un contract privind livrarea de gaze şi tranzitul pe 19 ianuarie, după negocieri între premierul rus Vladimir Putin şi omologul de la Kiev, Iulia Timoşenko.
?Premierul nu era autorizat să ia deciziile luate ca parte a acordurilor cu Rusia?, a subliniat Iuşcenko. Acesta a adăugat că respectivul contract ?ameninţă direct independenţa Ucrainei?.
Rusia a suspendat livrările de gaz către Ucraina pe 1 ianuarie, după ce cele două părţi nu au ajuns la un acord pentru contractul pe anul în curs. O săptămână mai târziu, Gazprom a tăiat livrările de gaz şi către UE, apreciind că Ucraina fură din gazul destinat comunităţii europene.
Conform noilor acorduri, Ucraina va plăti Rusiei 450 de dolari pe mia de metri cubi de gaz, cu un discount de 20% în 2009, în timp ce tarifele de tranzit nu au fost modificate.
Iuşcenko arăta că ?este evident nedrept. Sunt sigur că cei care au semnat acordul şi au acceptat aceşti termeni vor trebui să reăspundă pentru acţiunile lor?. Ele crede că preţul de 450 de dolari este ?exorbitant?.
De altfel, un consilier prezidenţial declara duminică că Naftogaz ar putea intra în faliment din cauza acrodurilor cu Moscova.
De cealaltă parte, Iulia Timoşenko a declarat că se va adresa Uniunii Europene pentru a-şi spune părerea despre acordurile semnate: ?Sunt sigură că răspunsul lor se va suprapune cu ce spun eu?, arăta aceasta.
Antena3.ro

×
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close