Antena 3 CNN Externe Ucraina nu vrea să pătească mai mult de 205 dolari pentru gazul rusesc şi susţine că nu are nevoie de UE

Ucraina nu vrea să pătească mai mult de 205 dolari pentru gazul rusesc şi susţine că nu are nevoie de UE

Ucraina nu vrea să pătească mai mult de 205 dolari pentru gazul rusesc şi susţine că nu are nevoie de UE
Sursa foto: iuscenko gaze
15 Ian 2009   •   01:24

Preşedintele ucrainean, Viktor Iuşcenko, insistă ca Ucraina să plătească 205 dolari pentru mia de metri cubi pe gaz rusesc. De asemenea se preocupă de soarta Slovaciei şi crede că aceasta nu ar trebui să cheltuiască mai mult de 218 dolari pentru 1000 mc.
?Dacă scădem preţul de tranzit din preţul pe care îl plăteşte Germania pentru gazul rusesc, preţul pentru Ucraina ar trebui să fie 205 dolari în 2009?, declara Iuşcenko, afalat într-o vizită în Polonia.
Anterior Gazprom declarase că Ucraina a refuzat un preţ preferenţial de 250 dolari şi va trebui să plătească preţul european, de 450-470 dolari pe mia de metri cubi.
Preşedintele ucrainean Lech Kaczynski a sprijinit Ucraina, declarând că actuala ?criză a gazului ce afectează Europa are legătură cu politicile ruseşti?.
Pe de altă parte premierul Iulia Timoşenko crede că Moscova şi Kievul ar trebui să ajungă la un nou acord privind livrarea de gaz fără medierea Europei.
?Discuţiile privind un contract pentru livrarea de gaz natural către Ucraina este o problemă bilaterală, iar Rusia şi Ucraina ar trebui să se descurce singure?, declara Timoşenko la o conferinţă de presă.
Doar cu o zi înainte ministrul său al Energiei, Iuri Prodan, declara că şi-a asigurat acceptul preliminar al UE pentru o mediere în actuala dispută a gazului.
Timoşenko a declarat că a cerut o conversaţie telefonică cu omologul rus, Vladimir Putin, pentru a determina data unei noi runde de negocieri. Ea a completat arătând că este inacceptabil ca Ucraina să plătească 450 de dolari, în vreme ce tarifele de tranzit rămân neschimbate.
În 2008, Ucraina a plătit 179 dolari pe mia de metri cubi de gaz rusesc.
Presa rusă scria miercuri că, un acord semmat în decembrie între Kiev şi Washington stabileşte ca SUA să modernizeze gazoductele ucrainene, pentru ca apoi să primească controlul gazoductelor.
"Ucraina, aşa cum a subliniat şi premierul Cehiei, Mirek Topolanek, a îndeplinit toţi paşii pentru asigurarea tranzitului gazului rusesc către Uniunea Europeană", a spus Iulia Timoşenko.
Iar preşedintele polonez şi cel ucrainean au cerut ca organizarea unui summit pentru deblocarea aprovizionării cu gaz să nu aibă loc la Moscova. În contrapartidă la demersul lui Putin, cei doi au cerut ca loc de organizare Praga sau Bruxelles.
Antena3.ro

×
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close