Antena 3 CNN Externe UE acordă 7,2 miliarde de euro ţărilor în curs de dezvoltare, pentru combaterea încălzirii globale

UE acordă 7,2 miliarde de euro ţărilor în curs de dezvoltare, pentru combaterea încălzirii globale

UE acordă 7,2 miliarde de euro ţărilor în curs de dezvoltare, pentru combaterea încălzirii globale
11 Dec 2009   •   23:46

Ţările Uniunii Europene au hotărât să acorde statelor în curs de dezvoltare 7,2 miliarde de euro pe o perioadă de trei ani. Banii vor fi folosiţi pentru combaterea încălzirii globale. Hotarârea a fost luată în ultima zi a summitului şefilor de stat şi de guvern din cadrul Uniunii Europene, la Bruxelles.

Suma este superioară obiectivului iniţial al preşedinţiei suedeze a Uniunii, care era de aproximativ şase miliarde de euro. Premierul Marii Britanii, Gordon Brown a declarat că toate cele 27 de state membre şi blocul european vor contribui la această sumă.

?Contribuţia noastră o să fie de cel puţin 1,5 miliarde de lire sterline în cei trei ani şi credem că Europa arată azi că plăteşte partea care îi corespunde din fondul de 10 miliarde de dolari?, a declarat Gordon Brown.

Suma va trebui să permită ţărilor în curs de dezvoltare să facă faţă impactului încălzirii globale şi să creeze economii slab poluante.

?Sunt încântat că am ajuns la o cifră ambiţioasă de început de finaţare care depăşeşte ceea ce se aştepta de la Uniunea Europeană, cel puţin este în mod evident peste cifra pe care am avut-o acum câteva luni. Este atât de important pentru ţările în curs de dezvoltare, în special pentru cele foarte sărace şi vulnerabile. Şi aici ma gândesc la ţările africane, la insulele mici ale căror viitor depinde de acţiuni imediate?, a precizat Jose Manuel Barosso.

Printre ţările care şi-au anunţat contribuţii importante pentru următorii 3 ani se numără Suedia cu aproape 800 de milioane de euro, Olanda, Finlanda şi Spania cu câte 300 de milioane de euro.
Antena 3

×
Subiecte în articol: UE incalzirea globala ajutor financiar
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close