Antena 3 CNN Externe UE îl atacă pe Putin pentru vizita în Abhazia

UE îl atacă pe Putin pentru vizita în Abhazia

UE îl atacă pe Putin pentru vizita în Abhazia
Sursa foto: vladimir putin
14 Aug 2009   •   05:30

Ţările europene s-au declarat, joi, "preocupate" de hotărârea premierului rus, Vladimir Putin, de a se deplasa în Abhazia "fără a fi solicitat aprobarea Georgiei" şi au condamnat această vizită.

"Uniunea Europeană consideră că această vizită nu respectă principiul integrităţii teritoriului (Georgiei) şi nu vine în sprijinul eforturilor internaţionale depuse pentru stabilizarea regiunii", a declarat preşedinţia suedeză.

"Uniunea Europeană îşi reiterează sprijinul pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei", a adăugat preşedinţia suedeză.

Putin a promis jumătate miliarde de dolari pentru a apăra Abhazia, în timpul vizitei surpriză din acest stat sepratist, fapt pentru care Georgia consideră că este o provocare directă ce duce la escaladarea tensiunilor in Caucaz. Regiunea este una din rutele principale de gaz şi petrol din Marea Caspică către Europa.
În plus premierul rus a promis nu numai ajutor militar, ci şi economic.

Luna trecută, UE a emis un comunicat similar după vizita preşedintelui rus Dmitri Medvedev în Osetia de Sud.

Această deplasare intervine la mai puţin de o săptămână de la manifestările dedicate primei aniversări a conflictului oset, pe fondul tensiunilor exacerbate între Moscova şi Tbilisi, care se acuză reciproc de "provocări" la frontieră.
Georgia a recunoscut anul trecut republicile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud ca fiind state independente. UE le consideră încă parte a Georgiei.
Antena3.ro


×
Subiecte în articol: Vladimir Putin
Parteneri
Cardurile de energie expiră! Cum pot scoate românii banii cash rămași
x close