Antena 3 CNN Externe Ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, reabilitat de Curtea Supremă de la Moscova

Ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, reabilitat de Curtea Supremă de la Moscova

Ultimul ţar al Rusiei, Nicolae al II-lea, reabilitat de Curtea Supremă de la Moscova
01 Oct 2008   •   14:56

Descendenţii ţarului Nicolae al II-lea au cerut, în repetate rânduri, reabilitarea numelui acestuia. Dorinţa le-a fost îndeplinită miercuri, de Curtea Supremă de la Moscova, care a decis că ultimul ţar şi familia sa au fost victime ale represiunii politice.

Urmaşii ţarului cer de foarte multă vreme această reabilitare, informează BBC News. Nicolae al II-lea, împreună cu soţia sa şi cei cinci copii au fost executaţi de revoluţionarii bolşevici, fără a fi judecaţi, în iulie 1918. Mai multe curţi de judecată au refuzat să-i reabilitaze numele acestuia şi au decis că executarea familiei Romanov a fost un simplu asasinat care nu a avut cauze politice.



Familia Romanov a fost executată în Yekaterinburg, iar în timpul regimului sovietic erau consideraţi tirani. De la căderea Uniunii Sovietice în 1991, atitudinea oficialilor referitoare la familia regală s-a schimbat dramatic. În 1998, rămăşiţele Romanovilor au fost îngropate cu mare fast în St. Petersburg. Mai mult, în decursul anului trecut, familia Romanov a fost canonizată de Biserica Ortodoxă din Rusia.

Corespondentul BBC la Londra a spus că decizia Curţii Supreme de la Moscova are un caracter mai mult simbolic. Însă, descendenţii Romanovilor au primit cu mare bucurie vestea referitoare la decizia de reabilitare a ţarului Nicolae al II-lea şi a familiei sale.

Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Rusia
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close