Antena 3 CNN Externe Un grup de ofiţeri a luat cu asalt Ministerul Apărării din Grecia : Statul pierde încrederea armatei

Un grup de ofiţeri a luat cu asalt Ministerul Apărării din Grecia : Statul pierde încrederea armatei

Un grup de ofiţeri a luat cu asalt Ministerul Apărării din Grecia : Statul pierde încrederea armatei
Sursa foto: Foto: hurriyetdailynews.com
05 Oct 2011   •   11:01

Forţele armate din Grecia par să intre în dezbaterea politică şi de stradă pe tema măsurilor de austeritate impuse de UE şi FMI, după ce un grup de ofiţeri a luat cu asalt Ministerul Apărării, iar o organizaţie profesională a avertizat că statul pierde încrederea armatei, relatează EUObserver.com.
   
Sute de ofiţeri greci în retragere, furioşi de reducerile pensiilor lor impuse de UE şi FMI, au invadat Ministerul Apărării vineri, spărgând uşile şi dezmembrând dispozitive. Pe fondul protestului a circa 2.000 de ofiţeri, aproximativ 300 au luat cu asalt clădirea, în timp ce mulţimea scanda "jos junta Pasok", referindu-se la partidul social-democrat aflat la guvernare.
   
Ministrul Apărării, Panos Beglitis, a denunţat acţiunile ofiţerilor ca fiind "intimidări antidemocratice" ale unui "stat în stat" şi a cerut Tribunalului militar din Atena să verifice dacă grupul a comis infracţiuni penale împotriva instituţiilor militare.

"Astfel de intimidări şi comportamente antidemocratice care sunt contrare guvernării democratice a ţării sunt o insultă şi vor fi imediat reprimate", a precizat ministrul.
   
Ofiţerii au demontat uşile şi echipamentul de securitate care scanează pentru a detecta prezenţa armelor.
   
Duminică, într-o scrisoare deschisă către Guvern, Asociaţia de Sprijin şi Cooperare a Forţelor Armate ale Statului, asociaţia profesională a personalului militar, a avertizat că forţele armate monitorizează acţiunile Guvernului "cu îngrijorare sporită" şi că încrederea lor în "intenţiile statului" a fost "zdruncinată".
   
Acţiunea militarilor intervine după protestele poliţiştilor de săptămâna trecută, care au manifestat în faţa reprezentanţei Comisiei Europene şi a ambasadelor germană şi franceză din Atena.

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close