Inflația în Europa de Est a crescut de când invazia Rusiei asupra Ucrainei vecine a amplificat presiunile deja puternice ale prețurilor în urma pandemiei de coronavirus, forțând băncile centrale din regiune să crească brusc ratele dobânzilor.
Plafoanele de preț ale lui Orban au fost un pilon al eforturilor guvernului său naționalist de a proteja gospodăriile de costul mai ridicat al vieții, dar chiar și cu aceste măsuri, inflația a crescut în teritoriu luna trecută.
Scurtul anunț de pe pagina de Facebook a lui Orban nu conținea mai multe detalii, indicând probabil că măsurile vor fi extinse în forma lor actuală.
Banca Națională a Ungariei, aflată deja la al treilea ciclu de majorare a ratei dobânzii după prăbușirea comunismului, a fost forțată să-și majoreze și mai mult rata de depozit la o săptămână pentru a susține forintul, care a scăzut la un minim record față de euro în acest moment. săptămână.
Până în prezent, există puține dovezi că creșterile ratelor băncii au redus semnificativ inflația, care ar putea depăși previziunile NBH de 9,8% pentru întregul an, publicate în martie, a declarat viceguvernatorul Barnabas Virag reporterilor.
Guvernul lui Orban a stabilit o limită de 480 de forinți (1,25 dolari) pe litru pentru prețul combustibilului la mijlocul lunii noiembrie și a continuat cu plafonare pentru unele alimente de bază în februarie. Măsurile au redus cu 5 până la 6 puncte procentuale din inflația generală, a spus Orban, potrivit Reuters.