Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană, sancțiuni dureroase pentru regimul lui Lukașenko. Belarus acuză Franța de "piraterie aeriană"

Uniunea Europeană, sancțiuni dureroase pentru regimul lui Lukașenko. Belarus acuză Franța de "piraterie aeriană"

Uniunea Europeană este hotărâtă să-l facă pe președintele din Belarus, Aleksandr Lukașenko, să plătească un preț mare pentru deturnarea de duminică, în urma căreia opozantul și jurnalistul Roman Protasevici a fost arestat la Minsk.

Uniunea Europeană, sancțiuni dureroase pentru regimul lui Lukașenko. Belarus acuză Franța de "piraterie aeriană"
de Adrian Iclozan    |    27 Mai 2021   •   14:44

Decizia de principiu asupra noilor sancțiuni la adresa regimului din Belarus a fost confirmată de Josep Borrell (foto), șeful diplomației Uniunii Europene, citat de AFP.

"Șefii de stat și de guvern (din U.E., n.r.) ne-au cerut să avansăm sancțiuni economice sectoriale, ceea ce nu facem în mod obișnuit, și sunt câteva astfel de sancțiuni la îndemână", a spus oficialul european, înaintea unei reuniuni informale a miniștrilor de externe europeni.

"Belarus este un mare exportator de îngrășăminte pe bază de potasiu: 2,5 miliarde de dolari. Totul tranzitează țările baltice. Este ușor de controlat, dacă într-adevăr vrei asta. De asemenea, se poate imagina situația în care gazul care ajunge în Europa prin Belarus ar putea veni printr-un alt gazoduct, iar Belarus ar pierde taxele de tranzit, care nu sunt neglijabile", a arătat Borrell.

Îngrășămintele și tranzitul gazelor, sectoarele cheie pe care le-ar putea lovi noile sancțiuni

"Deturnarea unui avion pentru a opri un pasager impune o reacție puternică.

Am luat, luni, decizia pe loc în ceea ce privește transportul aerian (închiderea spațiului aerian U.E. pentru compania aviatică de stat din Belarus, n.r.) și o să-i doară.

Însă liderii europeni au cerut mai multe sancțiuni.

Șeful diplomației U.E.: Vor fi sancțiuni pe care Lukașenko le va simți!

Dacă nu foloseam limbajul forței, ar fi fost dovada că nu dorim să acționăm.

Europenii sunt încă ezitanți în privința sancțiunilor economice, însă de data asta chiar trebuie să luăm măsuri pe care Lukașenko să le simtă. Nu cred că decizia va lua mult timp. Dacă dorim s-o facem, putem s-o facem repede", a comentat șeful diplomației Uniunii. 

Totuși, o decizie imediată nu este așteptată imediat la summit-ul de joi al miniștrilor de externe din blocul comunitar, din Portugalia, deși reprezentații statelor vor discuta despre sancționarea regimului de la Minsk. 

Liderii din Uniunea Europeană au convenit, luni, să închidă spațiul aerian al blocului pentru aviația din Belarus și au cerut companiilor aviatice europene să nu intre în spațiul aerian al acestei țări. 

Măsura vine după arestarea, duminică, la Minsk, a disidentului și jurnalistului belarus Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega, cetățean rus.

Regimul de la Minsk, izolat de U.E. și sprijinit de Rusia după alegerile de anul trecut

Cei doi sunt acuzați de regimul de la Minsk de activitatea desfășurată pe canale create pe platforma Telegram, prin care au mobilizat populația la masivele proteste anti-regim de anul trecut.

Reprimate brutal de autorități, protestele au izbucnit după ce Aleksandr Lukașenko, lider autoritar al statului, fără întrerupere din 1994, și-a adjudecat victoria în alegeri cu peste 80% din voturi, în fața Svetlanei Tihanovskaia, care ar fi întrunit doar 10% din sufragii.

În fața reprimărilor violente, Svetlana Tihanovskaia s-a refugiat în Lituania, care a refuzat s-o extrădeze la cererea regimului lui Lukașenko.

Din cauza marilor suspiciuni de fraudă în favoarea actualului lider de la Minsk, rezultatul alegerilor prezidențiale din Belarus nu a fost de SUA și nici de Uniunea Europeană.

De asemenea, la adresa a 88 de membri ai regimului lui Lukașenko și șapte companii din Belarus au fost dispuse sancțiuni.

Infracțiunile de care sunt acuzați, la Minsk, Protasevici și Sapega le pot aduce 15 ani de închisoare. Roman Protasevici, pus de regim pe lista persoanelor căutate pentru "terorism", riscă și pedeapsa cu moartea. 

Luni și marți seara, autoritățile din Belarus au difiuzat scurte înregistrări în care Protasevici și Sapega își recunosc infracțiunile.

În înregistrarea cu Protasevici, tânărul disident apare în mod evident maltratat, cu fața umflată, în ciuda pudrei cu care s-a încercat să i se ascundă urmele loviturilor.

Belarus acuză Franța de piraterie aeriană

Purtătorul de cuvânt al Afacerilor Externe din Belarus, Anatoli Glaz, a acuzat, miercuri, autoritățile franceze de "piraterie aeriană", după ce unui aparat Belavia, care opera ruta Minsk - Barcelona, i-a fost interzis accesul în spațiul aerian francez. 

Avionul a trebuit să se întoarcă la câteva minute de la decolare, deoarece autoritatea aviatică franceză a "inactivat" planul de zbor fără a notifica linia aeriană belarusă, conform celor susținute de autoritățile de la Minsk.

Acestea pretind că decizia a fost luată "la ordinul verbal al prim-ministrului francez". 

"Este un fapt scandalos și un act imoral", a comentat șeful diplomației de la Minsk.

În cursul nopții de miercuri, Polonia și-a închis, la rândul ei, spațiu aerian pentru avioanele din Belarus.

×
Subiecte în articol: Lukașenko sanctiuni economice
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close