Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Johannes Hahn: UE este decisă să înceapă foarte curând negocierile de aderare cu Serbia

Johannes Hahn: UE este decisă să înceapă foarte curând negocierile de aderare cu Serbia

Johannes Hahn: UE este decisă să înceapă foarte curând negocierile de aderare cu Serbia
27 Aug 2015   •   13:36

Uniunea Europeană este decisă să înceapă negocierile de aderare cu Serbia foarte curând, a declarat joi, la Viena, comisarul european pentru politică de vecinătate și negocieri în vederea extinderii, Johannes Hahn, în cadrul Summitului privind Balcanii de Vest organizat la Viena, relatează Agerpres.

"Atmosfera este de așa natură încât trebuie să începem foarte curând negocierile oficiale de aderare cu Serbia", a afirmat comisarul european, la două zile după ce Belgradul și Pristina au încheiat un acord istoric, care privește mai multe domenii cheie, precum energia și telecomunicațiile, evoluție ce reprezintă un progres important către normalizarea relațiilor dintre ele.

Speranțele Serbiei de lansare a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană se leagă în mare parte de ameliorarea relațiilor sale cu Kosovo. Regiunea separatistă și-a declarat unilateral independența pe 17 februarie 2008, la aproape un deceniu după bombardamentele NATO contra forțelor armate sârbe.

Prezent la reuniunea din capitala austriacă, ministrul de externe sârb Ivica Dacic a apreciat că lansarea negocierilor de aderare la UE ar fi cea mai bună modalitate de a ajuta Belgradul să facă față afluxului de imigranți veniți din zone de conflict din Orientul Mijlociu, Africa și Asia.

De la începutul anului, circa 94.000 de imigranți, proveniți mai ales din Siria și Afganistan, s-au înregistrat în Serbia după ce au tranzitat state membre ale UE, precum Grecia și Bulgaria.

Majoritatea dintre ei doresc să ajungă în state membre mai dezvoltate, cum sunt Germania și Suedia, trecând prin Serbia spre Ungaria și intrând astfel în spațiul Schengen de liberă circulație. Însă, Ungaria a început construirea unui gard de sârmă de-a lungul celor 175 de kilometri ai graniței sale cu Serbia pentru a stăvili valul de imigranți.

''Nu trebuie să mai așteptăm altă dată în cursul anul viitor. În loc de ridicarea de ziduri, să deschidem negocierile de aderare'', a spus Dacic la Viena.

La rândul său, șeful diplomației germane Frank-Walter Steinmeier a menționat că țările din Balcanii de Vest trebuie mai degrabă să amelioreze condițiile interne, întrucât 40% din refugiații care ajung în Germania provin din statele respective.

Germania se așteaptă să primească 800.000 imigranți în acest an.

Potrivit datelor ONU, aproape 260.000 de persoane au ajuns în Europa de la începutul anului, cel mai adesea după călătorii periculoase pe Marea Mediterană organizate de traficanți. Acești imigranți vin în cea mai mare parte din zone de conflict din Africa și Orientul Mijlociu.

×
Subiecte în articol: Serbia aderare
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close