Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Proteste ample anti-TAFTA în faţa Consiliul European din Bruxelles

Proteste ample anti-TAFTA în faţa Consiliul European din Bruxelles

Proteste ample anti-TAFTA în faţa Consiliul European din Bruxelles
19 Dec 2014   •   18:25

Sute de protestatari s-au strâns astăzi în faţa clădirii care găzduieşte Consiliul European din Bruxelles pentru a îşi exprima dezacordul faţă de acordul TAFTA (Transatlantic Free Trade Area), ce prevede o serie de înţelegeri comerciale între SUA şi UE. De asemenea, manifestanţii au solicitat modificări demnificative în cadrul instituţiilor europene de resort.

Cei care resping acordul TAFTA, cunoscut şi sub numele TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership), se tem că noul tratat ar provoca un influx major de produse GMO spre pieţele europene, cum ar fi carnea de vită tratată cu hormoni sau porumbul modificat genetic.

O campanie publică împotriva apropiatului acord TAFTA dintre SUA şi UE a fost lansată la începutul acestui an.

Petiţia, denumită "Everyone against TAFTA" a debutat în iunie şi a strâns mii de semnături. Promovată de artişti celebri, scriitori şi politicieni de notorietate din Franţa şi nu numai, petiţia anunţă că "cetăţenii Europei sunt împotriva tratatului transatlantic".

"Aceste negocieri opace se petrec pe la spatele nostru, al tuturor europenilor şi nord-americanilor în mod egal, sub acoperirea unei ipotetice creşteri economice. În realitate, aceste negocieri sunt menite să reducă drastic standardele noastre sociale, economice, culturale, de sănătate şi cele referitoare la calitatea mediului în care trăim", se menţionează în această circulară.


Anul trecut, în 2013, Franţa ameninţa că nu va mai semna TTIP atât timp cât Statele Unite continuă să-şi spioneze aliaţii europeni.

În noiembrie 2014, un raport oficial sugera că Franţa , Marea Britanie şi Germania vor bloca împreună acordul comercial dacă mecanismul conflictului de interese dintre investitor-stat (ISDS) va fi şi el inclus în paginile înţelegerii.

Pactul controversat este destinat să limiteze obstacolele normative. Partizanii acestei afaceri la nivel înalt susţin că PIB-ul din UE va creşte cu cel puţin 100 de miliarde de euro, iar cel din SUA cu peste 100 de miliarde de dolari şi va crea circa 700.000 de noi locuri de muncă peste ocean.
Promotorii acestui tratat sunt de părere că un comerţ mai liber ar mări considerabil investiţiile, iar extinderea industriilor de export ar aduce noi slujbe pe piaţa muncii.

De cealaltă parte, cei care se opun acestui plan comercial avertizează că cifrele avansate sunt total iluzorii şi adaugă că bunurile şi serviciile mai ieftine ar afecta grav UE şi ar favoriza în mod evident economia SUA.
De asemenea, creşterea escaladată a comerţului cu SUA ar provoca costuri suplimentare pentru ţările europene, care ar fi nevoite să facă compromisuri severe în ceea ce priveşte sănătatea, siguranţa şi protecţia mediului înconjurător.

×
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close