Antena 3 CNN Externe Uniunea Europeană Ucraina RENUNŢĂ la Europa şi se îmbrăţişează tovărăşeşte cu Rusia. UE solicită explicaţii

Ucraina RENUNŢĂ la Europa şi se îmbrăţişează tovărăşeşte cu Rusia. UE solicită explicaţii

Ucraina RENUNŢĂ la Europa şi se îmbrăţişează tovărăşeşte cu Rusia. UE solicită explicaţii
Sursa foto: Foto: Reuters
21 Noi 2013   •   16:07

Guvernul ucrainean a decis joi să renunţe la tratatul de asociere cu Uniunea Europeană, care ar fi putut periclita relaţiile geo-strategice cu Rusia.

Cabinetul de la Kiev a adoptat decizia este motivată de nevoia de consolidare a legăturilor economice cu Rusia şi stabilizarea statutului de ţară membră din cadrul CSI.

Spectaculoasa schimbare de poziţie a Kievului va închide în nas uşa forului european, ai cărui lideri sperau să aducă Ucraina pe un drum economic mai apropiat, care ar fi facilitat integrarea în UE.

În loc să parafeze înţelegerea cu Europa, Ucraina propune acum o comisie trilaterală, între Moscova, Uniunea Europeană şi Kiev, care ar putea avea un rol de intermediere.
Mai mult ca sigur, autorităţile de la Bruxelles vor respinge această iniţiativă la summitul de la Vilnius.

Potrivit documentului emis de Guvernul de la Kiev, Comisia trilaterală se va ocupa de problemele ce ţin de "reluarea volumului producţiei, relaţiile economico-comerciale, extinderea comerţului pe plan internaţional, continuarea liberalizării pieţei, armonizarea cadrului normativ pentru îmbunătăţirea activităţilor comerciale".

Totodată, Guvernul de la Kiev le-a solicitat Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Economiei să reia un dialog activ cu Federaţia Rusă, cu alte ţări ale Uniunii Vamale, precum şi cu celelalte state membre ale CSI,  "pentru a vitaliza relaţiile comerciale şi economice cu scopul de a păstra şi a consolida eforturile comune în menţinerea potenţialului economic al statului".

Între timp, preşedintele rus Vladimir Putin a declarat că Moscova este pregătită de negocieri trilaterale legate de posibilitatea semnării Acordului de asociere între Ucraina şi UE.
"Ianukovici a propus demararea unor negocieri trilaterale: Europa, Ucraina şi Rusia. Noi suntem pentru", a declarat Putin.

În prealabil, Parlamentul ucrainean a respins toate proiectele de lege care permit transferul în străinătate, cu scopul de a primi îngrijiri medicale, al opozantei Iulia Timoşenko, cerute de Uniunea Europeană (UE) înaintea semnării unui acord de asociere la sfârşitul lui noiembrie.

De partea cealaltă, UE aşteaptă explicaţii referitoare la decizia adoptată astăzi de Guvernul ucrainean.

"În acest moment, este dificil să comentăm ultimele informaţii venite de la Kiev. Am spus întotdeauna că viitorul ucrainenilor este în mâinile lor, şi, în cele din urmă, deciziile se iau de autorităţile ucrainiene", a declarat Ministrul de externe al Lituaniei, Lynas Linkevičius, ţară care deţine preşedinţia Uniunii Europene, în cadrul conferinţei de presă dedicată Parteneriatului Estic.

"Deocamdată, nu avem detalii din partea Ucrainei. Trebuie să fim atenţi şi să nu tragem concluzii pripite. Pentru a răspunde, avem nevoie de ceva timp", a precizat Linkevičius.

×
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close