Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin și Emmanuel Macron discută de peste patru ore la Moscova. Ce dezvăluie traducerea oficială a Kremlinului

Vladimir Putin și Emmanuel Macron discută de peste patru ore la Moscova. Ce dezvăluie traducerea oficială a Kremlinului

Președinții rus și francez, Vladimir Putin și Emmanuel Macron, erau așteptați, luni seară, să susțină o conferință de presă la Moscova, după discuții dedicate crizei de securitate de la frontiera ucraineană care au depășit, cu mult, timpul estimat.

Vladimir Putin și Emmanuel Macron discută de peste patru ore la Moscova. Ce dezvăluie traducerea oficială a Kremlinului
Sursa foto: Președinția Rusiei
de Adrian Iclozan    |    07 Feb 2022   •   22:30

O conferință de presă comună a celor doi fusese inițial anunțată pentru ora 19.45 (ora României).

Însă la momentul publicării acestei știri, cei doi lideri discutau de peste patru ore și jumătate.

Între timp, Kremlinul (președinția rusă) a difuzat o traducere oficială a discursului cu care președintele rus l-a întâmpinat pe omologul francez, momentul fiind transmis de televiziunea rusă și reluat de presa internațională.

Traducerea oficială, în continuare:

"Domnule Președinte,

Emmanuel,

Este o plăcere să te întâlnesc.

Ultima dată când ne-am întâlnit a fost în urmă cu doi ani și, desigur, există o serie de probleme pe care le putem discuta și ar trebui să le discutăm într-un format direct.

Putin către Macron: "Contactele noastre nu au fost niciodată întrerupte"

Totuși, de-a lungul acestor ani, contactele noastre nu au fost niciodată întrerupte și rămânem în legătură în orice moment.

Mai mult, în ciuda pandemiei, comerțul bilateral este în creștere. În timpul pandemiei, a scăzut cu 15 la sută, dar pe parcursul a 11 luni din 2021 a crescut cu peste 70 la sută, pentru a ajunge la nivelurile pre-pandemie pe care, cred, le-a depășit ușor.

Colegii noștri lucrează cu succes în sfera politică, inclusiv în ministerele de externe și în formatul de discuție 2+2 între miniștri ai apărării și de externe.

Relațiile în sfera umanitară sunt, de asemenea, în creștere. Am organizat evenimente care acoperă colaborarea de la regiune la regiune.

Au fost organizate peste 150 de evenimente, iar acest lucru ajută la crearea unui mediu favorabil pentru promovarea relațiilor dintre țările noastre.

Putin către Macron: "Franța a jucat un rol foarte activ în abordarea problemelor securității europene"

Iată ce aș dori să subliniez în mod specific: desigur, înțeleg că împărtășim preocupările cu privire la evoluțiile de securitate în Europa și vreau să vă mulțumesc pentru faptul că Franța participă constant și puternic la elaborarea deciziilor fundamentale în acest domeniu.

Acesta a fost cazul relațiilor noastre în ultimii ani. Este simbolic faptul că ne întâlnim astăzi în contextul în care un document fundamental, acordul privind relațiile speciale dintre Rusia și Franța, a fost semnat în această zi acum 30 de ani.

În special, de-a lungul acestor ani, așa cum am menționat, Franța a jucat un rol foarte activ în abordarea problemelor fundamentale de securitate europeană.

Predecesorii tăi au făcut același lucru.

Franța s-a angajat în abordarea crizei care a izbucnit după ce Georgia a atacat Osetia de Sud, în dezvoltarea acordurilor de la Minsk, iar apoi în organizarea formatului Normandia.

Putin către Macron: "Bine ai venit, Emmanuel."

Apreciez efortul investit de actuala conducere a Franței și, personal, de președintele Franței în soluționarea crizei din jurul nevoii de a asigura securitate pe baze egale în Europa, pentru o perspectivă istorică extinsă, și în depășirea provocărilor legate de soluționarea problemelor crizei internă din sud-estul Ucrainei.

Am discutat aceste chestiuni la telefon în profunzime.

Sunt conștient că aveți propriile opinii despre aceste subiecte și sunt încântat să am ocazia să mă întâlnesc personal cu dumneavoastră pentru a discuta aceste lucruri.

Bine ai venit, Emmanuel."

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Emmanuel Macron
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close