Antena 3 CNN Externe WikiLeaks: În 2004, Olanda era nemulţumită de ritmul lent al aderării României la UE

WikiLeaks: În 2004, Olanda era nemulţumită de ritmul lent al aderării României la UE

O telegramă diplomatică a ambasadei americane de la Haga, dezvăluită de site-ul WikiLeaks, relevă faptul că ministrul olandez de Externe era nemulţumit în 2004 de ritmul lent al procesului de aderare a României şi Croaţiei la Uniunea Europeană.

WikiLeaks: În 2004, Olanda era nemulţumită de ritmul lent al aderării României la UE
23 Ian 2011   •   18:50

Potrivit daily.tportal.hr, telegrama confidenţială, datată 3 decembrie 2004, evocă o discuţie purtată între ambasadorul american în Olanda, Clifford Sobel şi ministrul olandez de Externe, Bernard Bot. În cursul discuţiei, Bot a prezentat priorităţile sale pentru ultimele săptămâni ale preşedinţiei olandeze a Uniunii Europene, criticând Comisia pentru lipsa de progrese în discuţiile de aderare a României şi Croaţiei.

Ministrul şi-a exprimat atunci frustrarea pentru ritmul lent al procesului de aderare a celor două ţări. Bot a apreciat că România nu este nici măcar aproape de integrarea în UE, în mare parte din cauza lipsei progreselor în domeniul concurenţei.

Bernard Bot mai susţinea că nu doreşte ca preşedinţia olandeză a UE să fie ţinută minte în primul rând pentru respingerea mai multor candidaţi şi că discută intensiv cu CE pentru a găsi o modalitate de a merge înainte.

×
Subiecte în articol: wikileaks România Olanda aderare UE Croatia
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close