Antena 3 CNN Externe WSJ: "Oficiali iranieni au ajutat Hamas să planifice atacul din Israel" | Bogdan Chirieac: "Iranul a atacat Israel printr-o organizație teroristă. Trebuie să fim de partea Israelului"

WSJ: "Oficiali iranieni au ajutat Hamas să planifice atacul din Israel" | Bogdan Chirieac: "Iranul a atacat Israel printr-o organizație teroristă. Trebuie să fim de partea Israelului"

Cotidianul The Wall Street Journal relatează că oficiali iranieni din domeniul securității au ajutat Hamas la planificarea atacului-surpriză asupra Israelului.

WSJ: "Oficiali iranieni au ajutat Hamas să planifice atacul din Israel" | Bogdan Chirieac: "Iranul a atacat Israel printr-o organizație teroristă. Trebuie să fim de partea Israelului"
Sursa foto: hepta / DPA Images / Ilia Yefimovich
de Adrian Iclozan    |    09 Oct 2023   •   13:11

Potrivit publicației citate, aceștia ar fi dat undă verde operațiunii în cadrul unei întâlniri care a avut loc la începutul săptămânii trecute, în capitala libaneză Beirut.

Informațiile vin din partea unor membri de rang înalt ai Hamas și ai Hezbollah, o altă grupare militantă susținută de Iran, notează ziarul francez Le Figaro, care citează, la rândul său, publicația americană.

Această alianță ar fi fost formată în luna august pentru a întreprinde incursiuni aeriene, terestre și maritime pe teritoriul israelian.

Astfel, la Beirut ar fi avut loc mai multe reuniuni, la care au participat ofițeri din Corpul Gardienilor Revoluției Islamice.

Mahmoud Mirdawi, un oficial Hamas, a declarat însă că gruparea sa a planificat singură atacurile.

"Aceasta este o decizie palestiniană și a Hamas", a susținut el.

Bogdan Chirieac: "Să vedem dacă în spatele Hamas a fost doar Iranul"

La rândul său, purtător de cuvânt al misiunii iraniene la ONU a negat implicarea Teheranului în atacul Hamas.

"Încă de sâmbătă dimineață, Excelența Sa, ambasadorului Israelului în România, Reuven Azar, a afirmat clar că în spate să aflu Iran. Toți ceilalți oficiali israelieni au spus același lucru. iar eu am încredere în ce au spus ei: este un stat, Iranul, care a atacat Israel prin intermediul unei organizații teroriste, Hamas.

Acum, să vedem dacă a fost doar Iran, fiindcă Iranul este strâns legat în acest moment de Federația Rusă, din cauza războiului din Ucraina. Dronele care pică în România în momentul acesta sunt drone fabricate în Iran, după cum știți. Ele sunt folosite împotriva ucrainienilor. 

Aici trebuie să fim fără echivoc de partea Israelului. Este un stat care a fost atacat mișelește, unde au fost uciși civili nevinovați. Este o pierdere de militari fără precedent în istoria statului Israel.

Publicația Haaretz anunța în această dimineață moartea a 53 de militari și 40 de polițiști, cărora le-a publicat fotografiile.

Probabil că bilanțul e în creștere. Și nu aș spune altceva decât sprijin total pentru Israel în această situație, având grijă ca minoritatea palestiniană din România să nu aibă nimic de suferit, fiindcă probabil că nu este implicată în aceste atacuri", a spus analistul de politică externă Bogdan Chirieac la Antena 3 CNN.

Rusia, beneficiar al războiului dintre Hamas și Israel

Războiul declanșat de Hamas în Israel este speculat de Rusia.

Dmitri Medvedev, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, nu a lăsat niciun dubiu în acest sens.

"Ciocnirile dintre Hamas și Israel la aniversarea a 50 de ani de la Războiul Yom Kippur vin ca o evoluție așteptată. Cu asta ar trebui să fie ocupați Washingtonul și aliații săi. Conflictul dintre Israel și Palestina durează de zeci de ani, SUA fiind jucătorul cheie în el.

Dar, în loc să lucreze în mod activ la așezările palestino-israeliene, acești proști au interferat cu noi și oferă neo-naziștilor ajutor pe scară largă, punând cele două popoare strâns înrudite unul împotriva celuilalt", a spus Medvedev.

Fost europarlamentar român: "Consecințele războiului dintre Hamas și Israel le va suporta și România, cât de curând!"

"Nu știu dacă Rusia este în spate, dar oricum este beneficiar Rusia, pentru că, fără îndoială, Occidentul se va focaliza pe acest conflict, și Ucraina va pica în planul doi. Oricum, se manifesta și la Washington și la Bruselles o anume oboseală, cu state membre care avea obiecții cu privire la ajutorarea Ucrainei.

Cert este un lucru, că au atacat la 50 de ani de la Războiul de Yom Kippur. Dar pentru mine foarte interesantă a fost reacția Chinei, care a invocat în răspunsul diplomatic acordurile de la Oslo: acea soluție cu două state, unul palestinian și unu evreu. E foarte greu de stabilit în momentul de față dacă această soluție mai este viabilă sau dacă putem vorbi de un stat federal.

Dar atâta vreme cât comunitatea palestiniană nu va avea un stat în zonă, lucrurile probabil vor degenera, vor continua. În opinia mea, indiferent ce va fi momentul de față, (situația) bulversează foarte mult realitatea internațională, și va naștere unor mișcări teroriste. Noi abia scăpasem de atacurile din Europa.

E posibil să le avem în continuare și (să vedem), de fapt, de o radicalizare a lumii islamice, care cu siguranță nu va mai fi atât de favorabilă Occidentului. Consecințele, mai ales economice, o să le suportăm cât de curând. Cu siguranță, toate lucrurile astea afectează și România", a estimat fostul europarlamentar Norica Nicolai într-o intervenție la Antena 3 CNN.

Atacul Hamas dinamitează apropierea dintre Arabia Saudită și Israel. Beneficiar, Iranul

Atacul prin surprindere lansat sâmbătă de gruparea Hamas împotriva Israelului subminează încercările de normalizare a relațiilor dintre statul evreu şi Arabia Saudită, sponsorizate de Statele Unite.

Într-o analiză a Agenției France Presse, AFP, se amintește că în septembrie, la tribuna ONU, premierul israelian Benjamin Netanyahu a negat că problema palestiniană ar fi deosebit de importantă.

El a prezentat elogios normalizarea relațiilor dintre Israel şi Emiratele Arabe Unite, Bahrein, Maroc și Sudan, în urma acordurilor din 2020. 

Potrivit lui Netanyahu, Israelul ar fi fost pe punctul de a realiza "un progres şi mai spectaculos, o pace istorică" cu Arabia Saudită, unul din statele cele mai puternice din lumea arabă.

În următoarele săptămâni, ar fi trebuit să aibă loc negocieri între cele două părți, care sunt printre cei mai vechi aliați ai SUA în Orientul Mijlociu şi de asemenea au în comun îngrijorarea față de evoluția programului nuclear al Iranului.

Însă acest scenariu nu mai pare, în prezent, plauzibil.

"Era un drum greu, dar acum este şi mai greu", apreciază cercetătorul Brian Katulis de la Middle East Institute (Institutul pentru Orientul Mijlociu) din Washington. 

Intensitatea şi amploarea violențelor, care aruncă o lumină crudă asupra problemelor nerezolvate dintre Israel şi palestinieni, fac dificilă, pe viitor discutarea acestor dosare complicate, a estimat el.

Arabia Saudită spune că "a avertizat asupra problemelor nerezolvate" dintre Israel și palestinieni

Conducătorul de facto al Arabiei Saudite, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, cere progrese în problema palestiniană, considerată o prioritate de tatăl său, regele  Salman bin Abdulaziz.

Ca primă reacție la violențe, la Riad s-a revenit la poziția clasică: saudiții au spus că au avertizat cu privire la existența unei "situații explozive, ca urmare a continuării ocupației (israeliene) și a privării de drepturile legitime, suferită de poporul palestinian".

Este posibil ca Hamas, grupare islamistă palestiniană susținută de Iran, să fi acționat "de teama unei marginalizări și mai puternice a cauzei palestiniene", în caz că statul Israel ar fi recunoscut de Arabia Saudită, consideră Joost Hiltermann, responsabil pentru Orientul Mijlociu în grupul de reflecție International Crisis Group.

La rândul său, secretarul de stat american, Antony Blinken, vede dinamitarea eforturilor de normalizare Israel - Arabia Saudită ca pe unul din posibilele obiective ale atacului islamiștilor palestinieni. 

"Cine se opune normalizării? Hamas, Hezbollah, Iranul. Nu ar fi deci surprinzător ca unele din obiectivele lor să fie perturbarea eforturilor care urmăresc apropierea între Arabia Saudită şi Israel. (...) Deci, este cu siguranță un factor", a declarat Blinken la CNN.

Foto: Sediu de poliție din orașul israelian Sderot, distrus în urma atacului Hamas de sâmbătă

×
Parteneri
Afacerea de succes cu care un italian a dat lovitura în Buzău
x close