Antena 3 CNN Externe Zațul de cafea, folositor în construcții. Cercetătorii au descoperit că poate crește rezistența betonului

Zațul de cafea, folositor în construcții. Cercetătorii au descoperit că poate crește rezistența betonului

Cercetătorii din Australia au descoperit că zațul de cafea poate fi folosit cu succes în domeniul construcțiilor, pentru crearea unui beton durabil.

Zațul de cafea, folositor în construcții. Cercetătorii au descoperit că poate crește rezistența betonului
Sursa foto: Profimedia
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Aug 2023   •   12:00

O echipă de cercetători de la Facultatea de Inginerie din cadrul Universităţii RMIT din Melbourne a descoperit că zațul de cafea poate fi folosit cu succes în construcții, pentru producerea de beton mai rezistent.

Astfel, cercetătorii australieni au dezvoltat o tehnică pentru a produce beton cu 30% mai rezistent, transformând zaţul de cafea în bio-cărbune vegetal - printr-un proces care implică un consum redus de energie, fără oxigen, la 350 de grade Celsius, potrivit unui comunicat emis de instituţia de învăţământ superior.

Publicată în Journal of Cleaner Production, descoperirea este prima de acest fel care dovedeşte că zaţul de cafea, un produs rezidual, poate fi utilizat pentru a îmbunătăţi betonul, se arată în comunicat.

Anual, Australia generează 75 de milioane de kilograme de produs rezidual din cafea măcinată - cea mai mare parte din această cantitate ajungând la gropile de gunoi.

Citește și: Pedeapsa primită de o tânără din SUA, după ce s-a urcat drogată la volan și a provocat un accident similar celui de la 2 Mai

De asemenea, la nivel global, sunt generate, anual, 10 miliarde de kilograme de zaţ, potrivit Xinhua, citat de ziare.com.

×
Subiecte în articol: zaț cafea constructii beton Australia
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close