Antena 3 CNN Externe Cum a condus Zelenski țara în timpul războiului dintr-un buncăr capabil să reziste unui atac nuclear total

Cum a condus Zelenski țara în timpul războiului dintr-un buncăr capabil să reziste unui atac nuclear total

Zelenski a refuzat să părăsească Kievul după ce bombele inamice au început să cadă. S-a retras într-un buncăr nuclear, de unde a condus țara, alături de membrii guvernului.

Cum a condus Zelenski țara în timpul războiului dintr-un buncăr capabil să reziste unui atac nuclear total
de Alexandra Ionescu    |    08 Apr 2022   •   11:54

Decizia președintelui de a nu părăsi Kievul, de care echipa sa este atât de mândră, este interesantă din două puncte de vedere.

În primul rând, având la îndemână fără exagerare datele apocaliptice ale informațiilor occidentale, Zelenski a decis să aibă încredere în calculele propriilor sale servicii de informații și în armată, care spuneau că Rusia nu poate lua capitala.

În al doilea rând, deși vestul i-a oferit adăpost, președintele s-a bazat pe propriul său sistem de securitate și și-a instalat tabăra în buncărul secret al Kievului. 

Acest obiect secret a rămas în Ucraina încă din epoca sovietică și este conceput pentru a supraviețui într-un război nuclear total. Oamenii care au fost acolo nu vorbesc despre astfel de locuri cu bun simț. Prin urmare, cerându-ne scuze în avans, îl cităm aici pe Mykola Azarov.

„Dacă vorbim de un buncăr pe teritoriul administrației prezidențiale, este un buncăr complet protejat pregătit în vremea sovietică pentru conducerea politică și militară de vârf a statului într-un atac nuclear. Impactul direct al munițiilor nucleare nu va dăuna oamenilor din buncăr ”, a spus Mykola Azarov după începutul războiului.

Evident, această alegere a locului de muncă al președintelui este mai mult decât logică. Statul a întreținut toată această infrastructură ani de zile pentru astfel de vremuri. 

În general, Zelenski se concentrează pe rezolvarea problemelor din două domenii principale: internațional și de apărare. 

De fapt, abia odată cu începerea războiului, președintele și-a dat seama de un domeniu de responsabilitate realizabil. Simbolic, a coincis exact cu cel descris în Constituție - politică externă și apărare.  

După cum recunoaște anturajul lui Zelenski, pur și simplu nu este suficient timp pentru orice altceva. Cu excepția, poate, a economiei.

Deci, nu este surprinzător că trei grupuri de oficiali se învârt acum în jurul lui Zelenski: diplomați, militari și economiști.

Relațiile diplomatice sunt încheiate de Andriy Yermak , care comunică cu Casa Albă, ministrul de externe Dmitri Kuleba , care a avut rolul de a negocia cu lumea, și adjunctul șefului OPU Andri Sibiga , ale cărui principale funcții sunt pregătirea așa-numitului „cadru diplomatic” pentru președinte și delegații săi în cele mai importante negocieri.

Deși cea mai mare activitate diplomatică este realizată de însuși președintele Zelenski. Potrivit lui Yermak într-un interviu , președintele are 10 runde de discuții la cel mai înalt nivel pe zi. Și, de asemenea, discursuri zilnice în fața parlamentelor lumii, NATO sau UE.

"Este nevoie într-adevăr de mult timp și efort de la Zelenskyi pentru că fiecare conversație sau întâlnire durează cel puțin 30 de minute. Trebuie să te pregătești pentru fiecare întâlnire, și asta durează și aproximativ o oră. Și tot așa de 10 ori pe zi", – a spus Yermak, potrivit Pravda.

Blocul militar pentru Zelenski este reprezentat de ministrul Apărării, Oleksi Reznikov , secretarul Consiliului de Securitate Națională și Apărare, Oleksi Danilov, comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zaluzhnyiși alți comandanți militari ale căror nume Oficiul preferă să nu le facă publice.

Aripa economică a echipei președintelui îl include, în primul rând, pe premierul Denis Shmigal , care este responsabil de coordonarea și stabilizarea economiei. 

Grupul ministrului Economiei, Iulia Svyridenko și adjunctul șefului de profil al OPU, Rostyslav Shurma, sunt implicați în primul rând în generarea de noi idei economice.

Pe lângă ei, Timoșenko-Kubrakov se alătură activității economice și umanitare importante. Sunt atât de multe procese implicate în ele încât doi dintre ei sunt numiți în glumă „prim-miniștrii din umbră”.

În primele zile ale războiului, Timoșenko nu a fost la Kiev, dar mai târziu s-a întors și a câștigat treptat avânt, inclusiv în mass-media. De exemplu, din lipsă de publicitate, el a cerut să meargă la discuțiile de la Istanbul în cadrul delegației ucrainene. 

„A rămas. A reușit chiar să împace primarii și șefii administrației regionale de stat”.

Kubrakov este responsabil pentru logistica de livrare a ajutoarelor și pentru restaurarea promptă a infrastructurii acolo unde este nevoie de aceasta. 

Din când în când, președintele Radei, Ruslan Stefanchuk, vine și el la Bankova pentru a verifica ordinea de zi cu Zelenski și Biroul: să asculte nevoile OPU și să arate la ce urmează să lucreze Rada. Acest lucru este necesar pentru ca Zelenski să nu se opună mai târziu inițiativelor parlamentare.

Atât prim-ministrul Shmigal, cât și președintele Stefanchuk au fost eliberați aproape pentru prima dată în activitatea lor. Din cauza valului de muncă diplomatică și militară, Președintele și Biroului său nu au puterea și timpul pentru a controla alte ramuri ale guvernului.

În primele zile de război, de două ori pe zi, președintele ținea teleconferințe prin servicii speciale. Au fost prezenți: Comandantul șef al forțelor armate Valeri Zaluzhny, președintele OPU, Yermak, adjuncții săi Timoșenko și Shurma, prim-ministrul Shmigal, prim-viceprim-ministrul Sviridenko, ministrul apărării Reznikov, ministrul infrastructurii Kubrakov, ministru al dezvoltării comunitare Oleksi Chernshov, ministrul dezvoltării digitale, Mihail Fedorov, ministrul de interne, Denis Monastirski, ministrul de externe, Kuleba și secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională Oleksi Danilov.

Majoritatea oamenilor au venit la aceste întâlniri din diferite locuri și orașe. În primul rând, unii miniștri, șefi adjuncți ai OPU și alți oficiali de rang înalt au fost evacuați de la Kiev în primele zile ale războiului.

În al doilea rând, conform protocoalelor de securitate, în timpul războiului, tuturor șefilor de stat le este interzis să se adune într-un singur loc. Dacă inamicul lovește cu precizie, țara riscă să rămână fără conducere politică.

De aceea, reuniunile militare ale lui Zelenski nu sunt toate offline. Și așa, așa cum se spune pe Bankova, există o mulțime de „situații”.

„El (Zelenski) este în contact cu Statul Major General, cu Zaluzhni, cu Reznikov - acestea sunt discuții separate. Dar războiul nu poate fi planificat.

După victoria Ucrainei în bătălia de la Kiev, membrilor guvernului și altor lideri li s-a ordonat să se întoarcă în capitală. 

Prin urmare, Cabinetul de Miniștri a ținut întâlniri offline în ultimele zile. 

Rada Supremă are o altă problemă. Este dificil să aduni toți cei peste 400 de deputați într-un singur loc în timpul războiului. Mai ales dacă acest loc este în Kiev.

Conducerea Consiliului se concentrează acum atât pe comunicațiile internaționale pe linie parlamentară, cât și pe menținerea unității interne pentru a putea adopta legile rapid. 

După cum a aflat UE, se pregătesc întâlniri video înainte de ședințele Consiliului. Fiecare facțiune oferă un reprezentant pentru aceste întâlniri, unde au loc consultări, certuri, aprobări și alte rutine parlamentare. În general, o întâlnire este pregătită pentru 15-20 de ore prin link video. 

Legile agreate în totalitate în prealabil cu toate facțiunile sunt prezentate Consiliului spre examinare. 

Întâlnirile, de altfel, se țin în secret, fără publicitate. Și până când deputații nu părăsesc locul, li se cere să nu vorbească despre legile adoptate etc. online - pentru ca rușii să nu fie tentați să lovească o rachetă într-o sală plină de deputați.

Potrivit UE, Consiliul discută de câteva zile posibilitatea revenirii la un proces de lucru mai familiar în săptămânile următoare. În special, membrii fracțiunii Servitorul Poporului urmează să fie anunțați pe 7 aprilie despre necesitatea întoarcerii în capitală. 

" Președintele a fost aici tot timpul, aproape întregul Cabinet s-a întors, așa că, Consiliul va reveni la o formă de muncă mai familiară", a spus un membru influent al echipei prezidențiale.

În primele zile de război, autoritățile erau destul de confuze, uneori chiar speriate, în conversațiile cu UE. 

Primul șoc a trecut. Guvernul revine treptat la forma obișnuită de muncă – ceea ce se numește „offline”. 

×
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close