Antena 3 CNN Externe Zelenski, la summit-ul de la Bruxelles: „Nu suntem singuri. Simțim asta”. Liderii UE discută planul de înarmare de 800 de miliarde

Zelenski, la summit-ul de la Bruxelles: „Nu suntem singuri. Simțim asta”. Liderii UE discută planul de înarmare de 800 de miliarde

A.I.
1 minut de citit Publicat la 14:12 06 Mar 2025 Modificat la 14:14 11 Mar 2025
Zelenski, Costa și von der Leyen
Antonio Costa, Volodimir Zelenski și Ursula von der Leyen la Consiliul European din 6 martie 2025, de la Bruxelles. Foto: Profimedia Images

Volodimir Zelenski s-a alăturat, joi, participanților la Consiliul European, unde se discută înarmarea coordonată a statelor de pe continent, în contextul schimbării politicii SUA față de Rusia și Ucraina, relatează BBC.

La sosirea în capitala europeană, președintele ucrainean le-a mulțumit liderilor UE pentru „sprijinul puternic” acordat țării sale.

„În toată această perioadă, și săptămâna trecută, ați fost alături de noi. Nu suntem singuri, iar acestea nu sunt doar cuvinte, simțim acest sprijin. Ați transmis un semnal puternic poporului ucrainean, care apreciază acest lucru”, a declarat Zelenski.

Alături de Zelenski și de șefa UE, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Antonio Costa, a spus că liderii națiunilor vor lua decizii și le vor pune în aplicare.

El s-a referit la summit ca la un moment foarte important pentru consolidarea securității europene.

Ursula von der Leyen a afirmat, la rândul său, că evenimentul de la Bruxelles este „decisiv pentru Europa, iar Ucraina face parte din această familie”.

Von der Leyen: UE trebuie să ajute Ucraina pentru a putea negocia o pace justă

Von der Leyen susține că UE trebuie să pună Ucraina în poziția de a se proteja și de a negocia o pace durabilă și justă.

Președinta Comisiei Europene a reconfirmat că planul „ReArm Europe” (reînarmarea Europei) va fi unul dintre principalele subiecte discutate.

Propunerea, anunțată luni, constă într-un pachet de o dimensiune fără precedent în domeniul apărării.

Potrivit inițiatoarei, planul ar putea însuma un total de 800 de miliarde de euro în materie de cheltuieli militare și include:

  • Permisiunea ca țările să crească nivelul deficitului bugetar național, pentru a permite alocări mai mari pentru apărare;
  • împrumuturi în valoare de 150 de miliarde de euro pentru investiții în beneficiul apărării UE, în ansamblu - de exemplu, pentru apărarea antiaeriană și antirachetă, pentru sisteme antidrone și mobilitate militară. Acest lucru va contribui la concentrarea cererii, iar achizițiile comune vor reduce costurile, spune von der Leyen;
  • derogări pentru ca țările să redirecționeze fondurile destinate programelor politicii de coeziune către cheltuielile pentru apărare.

Planul a fost făcut public, în linii mari, în această săptămână, după reuniunea de la Londra, în care s-a discutat continuarea sprijinului pentru Ucraina.

×
x close